Pazar yeri çatısının çökmesiyle ilgili 10 personele soruşturma izi

Zonguldak'ta 2 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı olaya ilişkin İçişleri Bakanlığınca eski Belediye Başkanı Eşref ile 10 belediye personeli hakkında soruşturma izni verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2013 17:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İçişleri Bakanlığınca, geçen yıl kapalı pazar yerinin çatısının çökmesi sonucu 2 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı olaya ilişkin, eski Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ile 10 belediye personeli hakkında soruşturma izni verildi.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında bilirkişi raporunu inceleyen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığınca hazırlanan yazıda, eski Belediye Başkanı Eşref'in 31 Mayıs 2009-10 Mart 2011'de kapalı pazar yerinin uzay çatı sistemindeki aksaklıklarla ilgili bilgi sahibi olduğu öne sürüldü.

Başsavcılığa gönderilen yazının devamında Eşref hakkında, çatının onarımı için bazı inşaat şirketlerinin yetkilileriyle görüştüğü ancak ekonomik ya da farklı nedenlerle çözüm için somut adımlar atmadığı, görevini ihmal ederek 2 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kaza nedeniyle soruşturma izni verilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

Ayrıca yazıda uzay çatı sistemi projesinin kesin kabul komisyonunda görevli belediye personeli Erhan D, Necati A. ve Aydın S. hakkında, projenin 4 bölüm halinde hesaplanıp ayrı çözümlenmesine karşın, imalat aşamasında tek proje gibi montaj yaptırdıkları, yeniden bütüncül hesaplama yapmadıkları; pazar yerinde görevli zabıta personelinin amiri sıfatıyla zabıta müdürleri A.S, M.Y, N.Ç, M.H ve N.U. hakkında, bilirkişi raporlarına yansıdığı haliyle çatıdaki cıvata ve boru kopmaları konusundaki şikayet ve aksaklıkları üst makamlara zamanında ve yeterince bildirmemeleri, belediye personeli Y.K ve O.G. hakkında ise çeşitli ihmalleri gerekçe gösterilerek soruşturma izni verildiği vurgulandı.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir hakkında ise belediyenin en üst amiri sıfatıyla önlem almasını gerektirecek aksaklıklar konusunda bilgilendirildiğine yönelik somut bilgiye rastlanmadığı gerekçesiyle soruşturma izni verilmediği bildirildi.

Zonguldak'ta geçen yıl 18 Ocak'ta kapalı pazar yerinin çatısının bir bölümünün çökmesi sonucu 2 kişi ölmüş, 20 kişi yaralanmış, savcılığa sunulan bilirkişi raporunda yapının montaj hatası, çelik pim yerine çivi kullanılması ve dengeyi bozacak ilaveler nedeniyle çöktüğü ifade edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber