KEY ödemeleri gecikiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2006 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, memurlara ve işçilere Konut Edinme Yardımında (KEY) hak sahiplerinin hisse senedi devir işlemlerinin uzayabileceğini belirterek, KEY hak sahiplerinin alacaklarının ödenmesi için Toplu Konut İdaresi tarafından yasal düzenleme yapılacağını açıkladı.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın cevaplaması istemiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği KEY'lerin durumu ile ilgili soru önergesine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yazılı cevap verdi. Unakıtan, Konut Edindirme Yardımı (KEY) 11.11.1986 tarihli ve 3320 sayılı Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun ile yürürlüğe konulduğunu, 1996 tarihinde ve 4160 sayılı Kanun ile KEY ödemelerinin durdurulduğunu ve 199 tarihinde ise Kanun Hükmünde Kararname ile tamamen yürürlükten kaldırıldığını hatırlattı. Söz konusu kararnameyle hak sahiplerine hisse senedi verilmesi suretiyle hak sahiplerinin alacaklarının iftası sisteminin öngörüldüğünü ifade eden Unakıtan, ancak KEY hesaplarının hak sahiplerinin adları yerine parayı yatıran kurum ve kuruluş adına tutulmuş olmasının ilgili kurum ve kuruluşlarca bankaya bildirilen ve hak sahiplerini gösteren listelerinin istenilen şekilde olmaması gibi nedenlerle hak sahipliğinin tespit işleminin tamamlanamadığını kaydetti. Unakıtan, 588 sayılı Kararname ve ilgili mevzuat ile getirilen sistemin sürdürülmesi halinde, hak sahiplerinin tespiti işlemlerinin tamamlanmasının gecikeceği ve KEY hak sahiplerine hisse senedi devri işlemlerinin uzayacağını belirtti. Unakıtan, "Bu sebeple KEY hak sahiplerinin tümünün tespit işlemlerinin tamamlanması beklenilmeden, KEY hak sahipliği tespit edilenlere mümkün olan en kısa sürede alacaklarının nemalandırılmış bir şekilde nakit olarak ödenebilmesi için Toplu Konut İdaresi tarafından yeni bir yasal düzenleme yapılması yönünde hazırlıklar sürdürülmektedir" dedi.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, soru önergesinde Konut Edindirme Yardım Uygulamasının durdurulmasından bu yana yaklaşık 10 yıl, bu hesapların tasfiyesinin kararlaştırılmasından bu yana 6 yıl geçmesine karşılık, hak sahiplerine Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin hisselerinin dağıtılmadığı ve bu hisselerin karşılığı olarak ödemelere başlanmadığını hatırlatmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber