Mersin Aquapark'a kavuşuyor

MERSİN Büyükşehir Belediyesi tarafından 35 milyon TL'ye yaptırılan ancak, Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'nin projenin, kıyı mevzuatı hükümleri ile şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin iptali ve yürütmenin durdurması yönündeki kararını Danıştay bozdu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Haziran 2013 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mersin Aquapark'a kavuşuyor

Çamlıbel Balıkçı Barınağı yakınında 3 yıl önce 45 dönüm arazi üzerine yapılan ve geçen yaz sezonunda tamamlanan Mersin Aquapark'ın hizmete girmesi, Temiz Toplum Derneği üyesi Hidayet Dinçer'in şikayetiyle Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'nce durduruldu. 1 yıldır atıl halde bekleyen projenin Kıyı Kanunu'na aykırı olduğu, şehir merkezi ve kumsalda en değerli mevkide yer aldığı, 35 milyon TL maliyetle bu projenin yapılmasının kamu yararına aykırı olduğu iddia edildi. Harita Mühendisi Derviş Önen, Şehir Plancısı Burak Belge, Yrd. Doç. Dr. Fazilet Duygu ve Yüksek Mimar Şaban Ökeşli'den oluşan bilirkişi heyetinin, "Yapı ruhsatının imar mevzuatı ve mevcut imar planlarına uygun olduğu, sonuç ve kanaatine varılmıştır" raporu verdi. Ancak, Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'nce yapılan keşfin ardından, projenin, kıyı mevzuatı hükümleri ile şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle, işlemin iptali ve yürütmeyi durdurma kararı verildi. Büyükşehir Belediyesi'nce Danıştay'a yapılan itirazda projenin, mevcut yasalara ve şehircilik ilkelerine uygun olduğu vurgulanarak yürütmenin durdurulması kararının iptali istendi.

DANIŞTAY KARARI BOZDU

Danıştay 6'ncı Dairesi, yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelmesi sonucu düzenlenen raporu uyuşmazlık konusu dolgu anındaki yapıların bir kısmının emsali dahi olmadığı, kalanının ise kıyı mevzuatından öngörülen emsali aşmadığı ve yapıların gerek yükseklik bakımından gerek yoğunluk açısından dayanacağı düzenlemeler uygun olduğu sonucuna varıldığı vurgulanarak yerel mahkemenin kararını bozdu. Mahkeme, yeniden bilirkişi raporu alınmasını da vurgulandığı kararında şu görüşlere yer verdi;

"İdare Mahkemesi'nce bilirkişi raporuna itibar edilmeyerek, yukarıda özetlenen gerekçeyle söz konusu yapıların kıyı mevzuatına uygun olmadığından bahisle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. Ancak bilirkişi heyetince, tartışma konusu yapılardan olan olimpik yüzme havuzu gibi bazı yapıların emsal hesabına dahil edilip edilemeyeceği konusunda hiç değerlendirme yapılmadığı gibi söz konusu alandaki yapıların inşa edildikleri malzeme itibariyle kıyı mevzuatına uygun nitelikte olup olmadığı hususunun da irdelemediği anlaşılmaktadır. Uyuşmazlığın çözümü, hukuki bilginin yanı sıra, teknik bilgiyi de gerektirdiğinden ve bilirkişi heyetince mevcut tüm yapılar açısından değerlendirmenin yapılmamış olduğu görülmüştür. İdare mahkemesince, ihtilafa konu olan yapıların, yukarıda sözü edilen spor aktiviteleri ile organizasyonların yapılmasına yönelik spor tesisleri, kapsamında zorunluluk arz eden yapılar ve bunların tamamlayıcı tesisleri olup olmadığını, nitelikleri itibariyle kıyı mevzuatına uygun yapılar olup olmadığının tespiti ve tüm yapılar için değerlendirmelerin yapılması amacıyla uzman yeni bir bilirkişi heyetiyle mahallinde keşif ve bilirkişi incelmesi yaptırıldıktan sonra rapora göre dava hakkında karar verilmesi gerekmektedir."

KEMAL KILIÇDAROĞLU AÇACAK

Bu kararla birlikte 1 yıldır atıl durumda bekletilen ve içinde açık olimpik yüzme havuzu, çocuklar için çırpınma havuzu, değişik boy ve yükseklikte kaydırakları olan havuzlar, havuz başı restoran, balo ve toplantı salonları, gazino ile buz pateni severler için pist bulunan ve sahilinden de plaj planlanan tesisin açılışının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirileceği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber