Kanser vakalarında korkutan tırmanış

Haber Giriş : 26 Ocak 2006 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de bazı kanser türlerine yakalananların sayısı son 10 yılda yüzde 50 arttı. Sağlık Bakanlığı raporuna göre, kansere en çok sigara ve yanlış beslenme yol açıyor

Sağlık Bakanlığı, kanserli hastaların sayısında artış olduğunu açıkladı. Artan kanser türlerinin erkeklerde akciğer ve mide, kadınlarda ise meme ve rahim kanseri olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, bazı kanser türlerindeki artışın son 10 yılda yüzde 50, bir önceki yıla göre ise yüzde 6 olduğunu söyledi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ikinci ölüm nedeni olan kanserin özellikle yoğun sigara tüketimine bağlı olarak arttığına dikkat çekilirken, gelecek 29 yılda, sigaraya bağlı nedenlerden ölenlerin sayısının yaklaşık 1 milyon 50 bine ulaşacağı belirtildi.

Kanserle Savaş Daire Başkanlığı'nca hazırlanan 23 Ocak tarihli kanser raporunda, sigara ve bilinçsiz beslenmeye karşı savaşla kanserlerin yüzde 60'ının yok edilebileceği bildirildi. Kanserden korunmada, "sağlıklı beslenme, sigara, alkol ve güneş ışınlarından uzak durma, güvenli su kullanımının" önemine dikkat çekildi.

Sigara birinci etken
Her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığı, resmi rakamlara göre 40 - 60 bin, tahminlere göre ise yaklaşık 100 bin kişinin kanserden öldüğü Türkiye'de, kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada sigara yer alıyor. Raporda, "Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ü sigara içen bir kişiyle birlikte yaşıyor" denildi.
Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine; alkolün ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığı belirtildi.

Mide kanseri artışta
Tuncer, özellikle sigarayla ilişkili kanserlerde ve mide kanserinde anlamlı bir artış olduğunu söyledi. Bunun nedenini, yanlış beslenme alışkanlıklarına ve ülsere yol açan helicobacter pylori bakterisine bağlayan Tuncer, "Güvenilir kayıt merkezlerimizden aldığımız verilere göre, mide kanserinin görülme sıklığı 7'nci, 8'inci sıradan 3'üncü, 4'üncü sıraya kadar yükseldi" dedi.

Şişman kişilerin riski daha fazla

Raporda, kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35'inin beslenmeye bağlı olduğu belirtilerek, şu uyarılar yer alıyor:

Şişmanlarda kanser riski iki kat fazla.
Hayvansal yağ tüketimi azaltılmalı.
Az yağlı, bol lifli (kepek, yulaftan zengin) besinler, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tercih edilmeli.
Kırmızı et yerine balık veya kuru baklagiller yenmeli.
Kızartma, mangal yerine haşlama veya buharda pişirme seçilmeli.
Doğal besinler tercih edilmeli.
Süt ve süt ürünleri düzenli tüketilmeli.

'Artışa şaşırmamalı'

Prof. Dr. Tezer Kutluk (Hacettepe Pediatrik Onkoloji): "Kanserde yüzde 50 artış görülmesinin birkaç nedeni var. Bunlardan biri, kanser kayıt sistemi iyileşiyor. İyileştiği için 'Acaba bunlar artıyor mu yoksa biz var olanı daha iyi mi tespit ediyoruz?' sorusunu sormak lazım. İkincisi, sigara tüketimi hâlâ artıyor. Kadınların en çok sigara içtiği ülkelerden biriyiz. Böyle toplumlarda akciğer kanserinin artması hiç şaşılacak bir şey değil."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber