Bitlis'te Öğrenciler Kışın Öğrencilik Yazın Çobanlık Yapıyor

Bitlis ve ilçelerinde birçok öğrenci, karnelerini alması ve yaz tatilinin başlamasıyla birlikte 3 aylık yaz tatilini ailelerine destek amacıyla çobanlık yaparak geçirecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2013 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bitlis'te Öğrenciler Kışın Öğrencilik Yazın Çobanlık Yapıyor

Bitlis ve ilçelerinde birçok öğrenci, karnelerini alması ve yaz tatilinin başlamasıyla birlikte 3 aylık yaz tatilini ailelerine destek amacıyla çobanlık yaparak geçirecek. Uzun bir eğitim öğretim yılından sonra öğrencilerin çoğu tatil planlarıyla yaza girerken, akranlarının aksine bütün yaz boyunca çalışmak zorunda olan çocuklar da var. Son ders zilinin çalmasıyla karnelerini eline alıp tarla, bağ ve bahçe yolunu tutan öğrenciler, çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Bazı çocuklar aileleriyle çobanlık yapıyor. Bitlis merkezi ve ilçe köylerinde birçok çocuk maddi imkansızlıklardan dolayı tatillerini çobanlık yaparak geçirmek zorunda kalıyor. Küçük yaşlarda zorlu hayat şartlarıyla mücadeleye başlayan çocuklar, daha iyi bir yaşam için yıl içinde derslerine sıkı sıkıya sarıldıklarını anlatıyor. Ancak, maddi imkansızlık, 8 yıllık zorunlu eğitim sonrasında liseye devam etmeyi bir lüks haline getiriyor. Üç aylık yaz tatilinde küçük ve büyükbaş hayvanların peşinde geçirecek olan çocuklar şimdiden okulların açılmasını dört gözle bekliyor.

Hayalinin kaymakam olmak olduğunu söyleyen 7. sınıf öğrencisi Bitlisli Kadir Yavuz, "Karnelerimizi aldıktan sonra bizim için çobanlık başlıyor. Ailemin maddi durumu iyi değil. Çobanlık yapıp aileme yardım etmek zorundayım" dedi.

8. sınıf öğrencisi Besim Çelik ise, bu sene ortaokulu bitirip lise sınavlarına girdiğini, iyi bir netice elde etmesi durumunda liseye devam edeceğini, aksi halde okulu bırakıp temelli çobanlık yapacağını anlattı. Çelik, ömründe bir kez bile beldenin dışına çıkmadığını ifade ederken, okulların açılmasını dört gözle beklediğini sözlerine ekledi.

Bitlis'te yaşam şartlarının zor olduğunu dile getiren lise 3'üncü sınıf öğrencisi Ceylan Avcil ise, yaz tatilinin kendileri için tatilden çok çobanlık yapmak olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yıl karnelerimizi alır almaz karnelerimizi de yanımıza alıp dağa çobanlık yapmaya geliyoruz. Bu yıl çok iyi bir okul sezonu geçirdim. Tüm notlarım çok iyi. Bu yüzden başarı belgemi alıp hemen vakit kaybetmeden çobanlık mesleğine başladık. Burada 3 ay boyunca zorunlu olarak çobanlık yapacağız."

Yaz tatilinin tamamını koyun ve inek otlatarak geçirecek olan Bitlis'in kışın öğrencisi yazın çoban çocukları, okulların açılmasını şimdiden dört gözle bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber