Bebekle tatil kabusunuz olmasın

Uzmanlar, çocukların tatile daha rahat uyum sağlayabilmesi için ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Haziran 2013 19:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Bebekle tatil kabusunuz olmasın

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Cingöz, bebekle tatilin en önemli noktasının tatile iyi hazırlanmak olduğunu ifade etti. Cingöz, yazın saat 10:00-16:00 arasında güneş ışınlarının en dik olduğu dönemde bebeklerin dışarıya çıkarılmamaları gerektiğini söyleyerek, "Güneş yanığına önlem olarak da cilt tipine uygun UVA ve UVB ışınlarına koruyucu güneş kremi kullanmak şart. Güneş çarpması, fazla ısıya maruz kalmaktan ileri geliyor. Sıvı kaybı ve susuzluk; vücuttaki ısı merkezlerini etkileyerek yüksek ateşe sebep oluyor. Bu nedenle sıcak havalarda bebeklere hafif, açık renkli giysiler giydirilmeli ve şapka kullanılmalı" dedi.

"GÜNEŞ IŞINLARI BEBEKLERE ZARAR VEREBİLİR"

Güneş çarpmasına maruz kalan bebeklerin bu durumdan kurtulması için uyarılarda bulunan Cingöz, "Vücut ısısını daha da arttırmamak için bebeği sakin tutmak gerekiyor. Isıyı vücutta hapsedecek giysiler kesinlikle giydirilmemeli ve bilinci açık olanlara bol bol sıvı verilmeli. Tabii böyle bir durum bebekleri erişkinlere kıyasla daha çok ve çabuk etkileyeceğinden mutlaka doktora başvurulmalı. En önemli konu erişkinlerin çok dikkatli olmaları. Aynı zamanda güneşten bebeklerin çok rahatlıkla etkilenebilecekleri de göz önünde bulundurmalı. Denize girilen bölge ve havuz bakımı, yani suyun temizliği de dikkate alınmalı. Unutmayın, bebek veya çocuklar bir kova suda, tuvalette (klozet) veya birkaç santimlik suda bile boğulabiliyorlar. Tedbirlerinizi buna göre almalısınız" ifadelerini kullandı.

CAN YELEKLERİNE DİKKAT

Can yelekleri ya da kolluk alırken dikkatli olunmasını isteyen Cingöz, "Her can yeleği ya da kolluk çocuk için uygun olmayabiliyor. Bu nedenle alışverişe giderken çocukla beraber gidilmeli ve çocuğa uygun can yeleği ya da kolluk satın alınmalı. Uygunsuz ve kalitesiz can yelekleri ya da kolluk alındığında bunlar vücudu tahriş edebiliyor, yara yapabiliyor ve hatta boğulmalara bile sebep olabiliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber