Kamu Denetçiliği Kurumu, 20 Gezi şikayetini inceliyor

Kamu Denetçiliği Kurumuna, 17 Haziran 2013 itibarıyla Gezi Parkı olaylarında idarenin işlem, eylem, tutum ve davranışlarından kaynaklanan 20 şikayet yapıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2013 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Denetçiliği Kurumu, 20 Gezi şikayetini inceliyor

Kamu Denetçiliği Kurumundan yapılan açıklamada, Taksim Meydanının yayalaştırılması ve meydan düzenlemesi ile Gezi Parkı Projesi çalışmalarına engel olmak amacıyla son günlerde yaşanan toplumsal olayların incelenmesi ve bu olaylara çözüm yollarının araştırılması amacıyla ilgili birey, birey grupları, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının yetkilileriyle görüşmeler yapıldığı, inceleme ve araştırmalar yürütüldüğü belirtildi.

Kuruma, konuyla ilgili 17 Haziran 2013 tarihi itibarıyla 20 şikayet başvurusu yapıldığı bildirilen açıklamada, bu başvuruların, 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun "Başvuru ve usulü" başlıklı 17. maddesinin dördüncü fıkrası hükmünde yer alan, "gecikmesinde sakınca bulunan durumlar" içerisinde değerlendirildiği ifade edildi. Bu nedenle başvuruların idari başvuru yollarının tüketilme şartı aranmaksızın, kabul edilip inceleme ve araştırmaya geçildiği kaydedildi.

-Vali ve göstericilerle bire bir görüşme

Şikayetler kapsamında, 12-16 Haziran 2013 tarihleri arasında İstanbul'a yapılan ziyarette başta bireysel başvurucular olmak üzere, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekipleri ile Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve bu bağlamda Taksim Dayanışması yetkilileri, Uluslararası Af Örgütü İstanbul Şubesi, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği, İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der ve Gezi Parkı eylemcilerinden gençlerle birebir görüşmeler yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Görüşmelerde, başvuru sahiplerinin, temelde kolluk güçlerinin aşırı güç kullandığı yönündeki iddialarından oluşan şikayetleri ile vatandaşların gündelik hayatlarını olumsuz etkileyen özellikle toplu taşıma kullanımında yaşadıkları aksaklıklar, çevre esnafın karşılaştığı sıkıntılar, idarenin iddialar hakkında gösterdiği ilk tepki ve değerlendirmeler ile STK'ların çözüm noktasındaki önerileri dinlenmiş ilgili yerlerden bilgi, belge, görüntü, fotoğraf gibi argümanlar istenmiştir.

Kamu Denetçiliği Kurumu, kamuoyunda derin bir üzüntü ve endişe oluşturan bu gelişmeleri ve idarenin işlem ve eylemleri ile tutum ve davranışlarından kaynaklanan şikayet başvurularını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içerisinde inceleyip araştırmaya devam etmektedir. İnceleme ve araştırma sürecinin tamamlanmasının ardından, 6328 sayılı Kanun uyarınca kurumumuzca verilecek olan karar kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber