CMK avukatları ödenek sıkıntısı çekiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2006 22:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) kabul edildiği 1 Haziran 2005 tarihinden sonra sanıklar ya da suçtan zarar görenler için avukat tayini zorunluluğunun büyük ölçüde artması, ödenek sıkıntısını da beraberinde getirdi. Adalet Bakanlığı'ndan CMK avukatlığına bu yıl için ayrılan 48 milyon YTL'lik ödeneğin, Şubat ayında biteceği tahmin ediliyor.

CMK avukatlarının, 2005 yılının kasım ayından itibaren görevlerinin karşılığı ücretleri almalarında baş gösteren sıkıntının, mali sorunlar nedeniyle daha da büyümesi üzerine, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Ankara Barosu çözüm yollarını aramak amacıyla bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, yeni CMK'dan sonra baroların tayin ettiği avukat sayısında çok büyük oranda artış yaşandığını, İstanbul'da 1 Haziran 2005'ten bu yana 130 bin avukatın görevlendirildiğini söyledi.

CMK avukatlığına bu yıl için ayrılan ödeneğin 48 trilyon lira olduğunu anlatan Özok, kendine avukat tutamayacak durumda olan sanık ya da mağdurlarla zorunlu avukat tayininden doğan görevlendirmeler için geçen yılın Kasım ve Aralık aylarında ödenmesi gereken avukatlık ücretlerinin halen ödenemediğini ifade etti. Özok, Kasım ve Aralık aylarındaki avukatlık ücretlerinin 2006 yılı ödeneğinden karşılanacağını, Türkiye genelindeki barolardan söz konusu 2 ay için 41 milyon YTL talepte bulunduklarını belirtti.

CMK avukatlığının hukukun üstünlüğü ve savunmanın kutsallığı açısından gerekli olduğunun altını çizen Özok, ''Bu aşamada siz kıymetli meslektaşlarıma teşekkür etmekten başka yapacak bir şeyimiz yok'' dedi.

Özok, konuşmasının ardından İstanbul'daki programı nedeniyle ayrılması gerektiğini söyleyince, avukatlar tepki gösterdi. Bazı avukatlar, Özok'tan sorunlarını dinlemesini istedi.

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, TBB Saymanı Soner Kocabey ve Ankara Barosu CMK Merkezi Başkanı Sami Kahraman'ın yönetiminde devam eden toplantıda, avukatlar, ücretlerini alamamaktan yakındı, eyleme geçme, hizmeti bırakma önerisinde bulundu.

''ANAYASA'DA ANGARYA YASAK''
TBB Saymanı Kocabey ve Sami Kahraman, CMK avukatlığının, avukat tutamayacak durumda olan sanık ve mağdurlar için yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekti.
Kahraman, ''Anayasa, angaryayı yasaklıyor. Ödenek bittikten sonra hizmetin karşılığını alamayacağımız için eyleme geçebiliriz'' dedi.

Kahraman, yeni yasadan sonra iş yükünün artmasına ve buna paralel ödenek sıkıntısına işaret edilen, ödenek sıkıntısı nedeniyle işlerin yürütülemeyeceğine vurgu yapılan ve Adalet Bakanlığı ile hükümet nezdinde çözüm talep edilen bildiriyi okuyarak, oylamaya sundu. Bildiri kabul edildi ve avukatlar, CMK ödeneği bittikten sonra hizmeti bırakma yönünde karar aldı.

BAROLARIN ÖDENEK AÇIKLARI
Türkiye Barolar Birliği'nin tespitlerine göre, 26 milyon 4 bin YTL ödenek alan İstanbul Barosu'nun 10 milyon, 11 milyon 276 bin 647 YTL ödenek alan İzmir Barosu'nun 4 milyon, 6 milyon 798 bin 498 YTL ödenek alan Ankara Barosu'nun 2 milyon YTL avukatlara borcu bulunuyor. Diyarbakır Barosu'nun 2 milyon, Adana, Antalya ve Gaziantep barolarının 1'er milyon, Van ve Bursa barolarının ise 1.5'er milyon YTL avukatlara borcu bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber