Leyleklere 'halka' taktılar

Aydın’da Türkiye’de soyu hızla azalan leylekleri korumak için başlatılan proje kapsamında Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki leyleklere halka takıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2013 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Leyleklere 'halka' taktılar

İzmir Ege Üniversitesi ve Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) arasında imzalanan protokol gereği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izni ve Söke Kaymakamlığı ve Aydın Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü'nün bilgileri dahilinde gerçekleştirilen çalışma, Söke'ye bağlı Avşar, Yeşilköy, Karacahayıt, Özbaşı ve Gölbent köylerinde gerçekleştirildi.

40 dereceyi aşan sıcak altında, halka çalışmalarına EKODOSD Üyesi Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın yürütücülüğünde, Dr. Ortaç Onmuş, biyolog Orhan Gül, WWF-Türkiye(Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Aydın Doğa Koruma Sorumlusu Çağrı Göcek, EKODOSD üyeleri Nuray Çelik, Mustafa Kurt ve Selçuk İnanç katıldı.

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Sepetle aşağıya indirilen yavruların öncelikle ağırlıkları ölçüldü. Her yavrunun gaga boyları ölçülerek kayıt altına alındı. Tarsus (kanat) uzunluklarının ölçüleri alınarak, cinsiyet tayini ve bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere her yavrudan tüy örnekleri alınmıştır. Üzerinde 4 harften oluşan harf kombinasyonları bulunan, uzaktan okunabilen mavi-beyaz PVC plastik halkalar, yavru leyleklerin sağ bacaklarına takıldıktan sonra tekrar yuvalarına geri bırakılmıştır" dedi.

İLGİNÇ HİKAYELER

Yapılan bu çalışmaların köyde yaşayan yöre insanları tarafından ilgiyle karşılandığını belirten Sürücü, şunları söyledi: "Köylerde leyleklerle ilgili çıkarılan ve kuşaktan kuşağa geçen ve yanlış olarak anlatılan efsanelerin, gerçek durumları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Köylerde leylek yuvalarına yakın oturan yöre insanlarının, leyleklerle ilgili ilginç hikayeleri ve birçok anıları olduğu görüldü. Leyleklere karşı özel ilgi gösteren köy insanları, atalarından bu yana bu sevimli kuşları çok sevdiklerini, birlikte barışık bir şekilde yaşadıklarını ve onların gelişlerine sevindiklerini, göç ettiklerinde hüzünlendiklerini anlattı.

"5 KÖYDE HALKALAMA ÇALIŞMALARI YAPTIK"

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı ise şunları söyledi: “Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve EKODOSD işbirliğiyle 2013 yılı leylek yavrularının halkalama çalışmalarını tamamladık. 5 köyde halkalama çalışmaları yaptık. Leyleklerin korunması yönünde yapılan çalışmalar şu an yetersiz. Bakanlıkla yapmış olduğumuz protokol neticesinde Ağustos ayında elektrik telleri üzerindeki yuvaların hepsi platform haline getirilecektir. EKODOSD ve AYDEM'le işbirliğine devam edeceğiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne, EKODOSD'a, AYDEM ve Ege Üniversitesi rektörümüz sayın Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'a teşekkür ederiz”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber