İzmir Valisi'nden sopalı polise inceleme

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Gezi Parkı odaklı gelişmelere ilişkin, "Polisin elinde sopa olamaz. Olursa gereği yapılır. Müfettişler inceliyorlar. Güven duygusunu zedelemeden bunu yapmak gerekiyor" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2013 20:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İzmir Valisi'nden sopalı polise inceleme

Toprak, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Haziran ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, İzmir'in her alanda çok büyük bir potensiyeli barındırdığını söyledi.

Şehrin potansiyelinden uluslararası markaların çıkması gerektiğini belirten Toprak, "Yenilikçi bakışla üretimi destekleyerek dünya çapında markalar oluşturmalıyız" dedi.

Gezi Parkı eylemlerinin kentte göreve başladığı gün yaşanmaya başladığını anımsatan Toprak, Gündoğdu ve Cumhuriyet meydanlarında yapılan eylemlere katılanların büyük bir bölümünün demokratik tepkilerini dile getirdiğini, grupların içine karışan bazı kesimlerin etkisiyle yer yer olayların kontrolden çıktığını aktardı.

Olayların önlenmesi sırasında hoş olmayan bazı davranışların yaşandığını vurgulayan Toprak, şunları kaydetti:

"İzmir'in bir duruşu var, demokratik bir duruş. Nasıl duracağını biliyor, onu da gösteriyor. Şiddet ve şiddeti çağrıştırmadan düşüncelerimizi dile getirmeliyiz. Kontrolden çıkan olayların önlenmesi sırasında görevli bazı arkadaşlarımızın davranışlarında nahoş bazı olaylar oldu. Kanuni boyutta şiddet olaylarını önlemenin hangi yolla yapılacağı bellidir."

"İki polisi açığa aldık"

Bir meclis üyesinin "Olaylara karışan polisler hakkındaki yaptırımların kamuoyuna açıklanması gerekir" şeklindeki sözleri üzerine Toprak, "İzmir'de 2 polisi açığa aldık. Ondan sonrası benim işim değil, hukukun konusu. Hiç birimizin kabul etmeyeceği görüntüler çıktı. Polisin o olaylara karışmasını gerektiren olaylara da bakmalıyız. Güvenlik görevlileri bize her zaman lazım. Yanlış yapanlarla ilgili eğer bir eksiklik, bir olumsuzluk varsa onun üzerine gitmek de bizim görevimiz. Polisin elinde sopa olamaz. Olursa gereği yapılır. Müfettişler inceliyorlar. Güven duygusunu zedelemeden bunu yapmak gerekiyor. Mahkemenin yapacağı bir işi ben yaparsam olmaz" diye konuştu.

İlk günlerde istenmeyen olayların çıktığını dile getiren Toprak, İzmir halkının demokratik bakış içinde istediği tepkiyi vereceğini ama asla o toplulukların içinden çıkan birilerinin götürmek istedikleri noktaya da gitmeyeceğini ifade etti.

Her bir olayda yaşanan kusurun hiç kimsenin yanına kar kalmaması ve gereğinin yapılması gerektiğine işaret eden Toprak, "Ne bu olayları önlemeye çalışırken yanlış yapanlar ne de yanlış olayları yönetenlerin yaptıkları yanlarına kar kalmaz" şeklinde konuştu.

EXPO 2020 adaylık çalışmaları

EXPO 2020 adaylık çalışmalarına değinen Toprak, seçimi yapacak olan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegeleri üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

İzmir'in adaylığına sıcak bakıldığını ifade eden Toprak, "Dört aday ülke ve şehir içinde insanlığın gelişmesine en olumlu katkı ve temayı İzmir sundu. Göreve başladığımdan bu yana kente gelen 3 ülke heyeti de İzmir'e destek vereceklerini bildirdi" dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise Gezi Parkı odaklı gelişmelerin haziran ayında ülke gündemini meşgul ettiğini, İzmir'deki bazı eylemlerde "eli sopalı, sivil giyimli" kişilerin davranışlarının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Süreci kaygıyla izlediklerini belirten Yorgancılar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kaygılanıyoruz, çünkü ülkenin güvenlik güçleri ile yarınımızın umudu gençlerimiz karşı karşıya gelmiştir. Kaygılanıyoruz çünkü, hoşgörü yerine yönetimsel algılama ve müdahale hataları süreci çıkmaz bir noktaya taşımıştır. Uluslararası arenada kazanmış olduğumuz ülke itibarı ve güven ortamı gelecek vizyonumuza zarar vermiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber