'Cep'lere virüs geliyor dikkat!

Haber Giriş : 30 Ocak 2006 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şimdiye kadar hep bilgisayarlar kullanıcılarını tehdit eden virüsler şimdi de cep telefonu kullanıcılarını tehdit etmeye başladı. Gönderilen virüsler 'Cep'lere ne yapıyor?

SAKİN hayatlarıyla bilinen Norveçliler, geçen hafta Hönefos kentinde yaşanan ilginç bir olay karşısında küçük çaplı bir şok yaşadı. Bir pilot, kentin işlek caddelerinden birine, kullandığı helikopteri indirivermişti. Nedeni neydi biliyor musunuz? Cep telefonunu kaldığı otelde unutmuştu.

Bu olay, cep telefonlarının artık nasıl birçok insan için hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini göstermesi açısından çarpıcı bir örnek. Mobil cihazlar, şirketler için de iş yapış biçimini tamamen değiştiren bir unsur olarak ağırlığını giderek artırıyor.

Fakat bu, vazgeçilmez cihazlarla ilgili bir sorun var. Cep telefonu, akıllı el terminalleri gibi mobil cihazların kullanı­mının artması, bu cihazlara yönelik virüs tehdidini de bera­berinde getiriyor.

paris Hilton vakası

Symantec tarafından gerçekleştirilen güvenlik araştırmasına göre, 2006 yılında saldırganlar, cep telefonları ve gençlerin sevgilisi haline gelen Playstation'lara yönelik yeni tehditler geliştirecek. Türkiye'de ve dünyada mobil cihazların çoğunluğunda 'Symbian' isimli işletim sistemi kullanılıyor. Symantec Türkiye Genel Müdürü Gökhan Say, geliştirilen virüslerin çoğunlukla Symbian İşletim Siste¬mi'ne yönelik olduğuna dikkat çekiyor. Yapılan araştırmaya göre, son iki yıl içinde yaratılan 73 kötü niyetli kod ve türevlerinden 56'sı, 2005 yılı için¬de ortaya çıktı. Symantec'in raporunda geçen yıl cep telefonlarına yönelik saldırılar içinde en popüler haber olan 'Paris Hilton vakasına' da yer verildi

PİN kodu yeterli değil

Şubat 2005'te bir 'hacker', Paris Hilton'un 'sidekick' cihazına erişerek, telefon numaralan ve e-posta adreslerini çalmış ve bu bilgiler, çeşitli web sitelerinde yayınlanmıştı. Bazıları bu duruma tahmin edilmesi kolay parolanın yol açtığını savunurken, bir diğer görüş ise söz konusu adres defterinin aslında Paris Hilton'un servis 'network'üne izinsiz giren aynı 'hacker' tarafından 2003 yılında çalındığı teorisini öne sürmüştü.

Symantec ise raporda, saldırganın servis vericinin web sitesindeki şifre sıfırlayıcı özellikteki bir hatadan yararlan¬mış olmasının, bu konudaki en akla yakın açıklamalardan biri olduğunu ifade ediyor. Symantec, böyle bir sorunla karşılaşılmaması içinse şifre kullanılmasını öneriyor. Bazı uzmanlara göre, dört basamaklı bir PIN kodu, 1 saniyeden da-ha kısa bir sürede ve 6 basamaklı bir PIN kodu ise 10 saniye gibi bir sürede çözülebilirken, 10 basamaklı bir PIN kodunun çözülmesi büyük bir olasılıkla haftalar sürebiliyor.

Raporda, dikkat çekilen bir diğer konu ise cep telefonla-rmdaki 'spam'. Şirketler, yazılı kısa mesajlarım pazarlama faaliyetlerinin bir parçası olarak görüyorlar artık. Şirketlerin pazarlama aracı olarak SMS kullanımının özellikle yaygın olduğu Kuzey Amerika'da 'SMS spam'inin 2006'da yaygınlaşacağı belirtiliyor.

Symantec Türkiye Genel Müdürü Gökhan Say, elektronik posta yoluyla bilgisayarlara gönderilen 'spam'lerin bilgisayarları kilitlediğini anımsatıyor. Bir elektronik pos¬ta adresine gönderilen yüzlerce e-posta, kullanıcının ciha¬zını kullanılamaz hale getirebiliyor. Gökhan Say, e-posta-larda olduğu gibi mobil cihazlardan alınan SMS ve MMS mesajlarının da dikkatle açılması gerektiği yönünde uyarıda bulunuyor.

Bluetooth' yoluyla sızıyorlar

'Bluetooth', kablo kullanmadan bir cep telefonunda diğer bir cihaza dosya transferinin hızla yapılabilmesini sağlıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, 'bluetooth' yoluyla dosya aktarımı ya da mesaj gönderme, 2005'in ikinci çeyreğinde haftada 5 milyon birime ulaştı. Bugün pazara sunulan cep telefonlarının yüzde 20'si, 'bluetooth' özelliğine sahip. 2006'da ise kurumsal kategorideki telefonların çoğunluğunda 'bluetooth' özelliğinin bulunacağı öngörülüyor. Gökhan Say, bluetooth'un PC'lerde de bulunması dolayısıyla bitiş noktasında da güvenlik zorluklarının ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

Bilgisayarlarla karşılaştırıldığında, Türkiye'nin cep telefonu penetrasyonu hayli yüksek. İlk cep telefonu virüsü olan 'Cabir' çıktığında, altı ay içinde 32 yeni cep telefonu virüsü geliştirilmişti. Gökhan Say, "Bir alana ne kadar çok değer katarsanız orası o denli saldırıya açık hale gelecektir. 2006 içinde özellikle de 2007 yılında ciddi anlamda virüs sayısının artacağını söylemeliyim" uyarısında bulunuyor.

MOBİL VİRÜSLERDEN KORUNMANIN 6 YOLU

-Birçok kullanıcı, bugün mobil cihazlara kayıtlı bulunan bilgilerin yedeğini almıyor. Bu bilgiler sizin için önemli ise mutlaka yedekleme yapın. Örneğin, bu bilgileri bilgi¬sayarınıza aktarabilirsiniz.

-Mobil cihazınızda mutlaka bir Client-Security Programı yüklenmiş olmalı. 15-20 dolar gibi cüzi fiyatlara satılan bu programlar, size olası tehditler karşısında bir kalkan oluşturuyor. Kullanımı ve ulaşması çok kolay olan bu programa, Symantec.com adresinden de ulaşmak mümkün.

-Mobil cihazınızda 'bluetooth' kullanımına çok dikkat edilmeli. Virüsler genellikle 'bluetooth' gibi uzaktan erişim yaptığınızda cihazınıza geçebiliyor. O anda kullanmıyorsanız 'bluetooth' seçeneği kesinlikle kapalı olmalı. Her tülü uzaktan erişim bağlantısı sadece kullanım için açılmalı ve işiniz bittiğinde hemen kapatılmalı.

-Mobil cihazınıza gelen mesajlara dikkat edin. Size gönderilen MMS ve SMS mesajları da virüslü olabilir.

-Mobil cihazınızla internete bağlanıyorsanız, unutmayın tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi internet üzerinde mobil cihazlar için de virüsler var.

-Eğer bir şirkette çalışıyorsanız ve mobil cihazınızla şirket e-postalarınızı kontrol ediyorsanız, size gönderilen bir e-postaya mobil virüs yüklenme olasılığını göz ardı etmeyin. Size gelen e-postaları, mobil cihazınıza yüklerken bir virüs de yüklüyor olabilirsiniz.

ekonomist

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber