Bilgin: Denetim standartları BDDK'ya yol gösterecek

Haber Giriş : 02 Şubat 2006 18:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK Başkanı Bilgin: Her türlü denetim sevimsiz bir iş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, her türlü denetimin sevilmeyen bir iş olduğunu belirterek, ''BDDK gibi bir kurumun çok güçlü, çok varlıklı, ilişkileri had safhada yüksek banka patronlarını denetlemesinin ne kadar zor olduğunu takdirlerinize bırakıyorum'' dedi.

Bilgin, bu anlamda denetim standartlarının BDDK'ya yol göstereceğine inandığını vurguladı.

Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve Türkiye Denetim Standartları Kurulu'nun (TÜDESK) Sheraton Otel'de düzenlediği ''Türkiye'de Denetim Standartları'' konulu konferansın açılışında konuşan Bilgin, BDDK'nın 6 yıldır faaliyet gösterdiğini hatırlattı.

Halen 300 milyar dolarlık bir sektör olan bankacılık sektörünün hızla büyüdüğüne işaret eden Bilgin, ''Böyle giderse bankacılık sektörü genel ekonomiden daha da hızlı büyüyerek bir kaç yılda milli geliri katlayacak'' diye konuştu.

Bankalarda bağımsız denetim kuruluşlarının denetiminin 5411 sayılı kanun ile önem kazandığını hatırlatan Bilgin, BDDK'nin bağımsız denetim kuruluşlarına lisans verirken, TÜRMOB'un olumlu görüşüne dikkat ettiğini bildirdi.

Etkin denetimin anlaşılır, şeffaf finansal raporlama sistemiyle mümkün olabileceğini, denetimde kalite ve güvenlik açısından standartların büyük önemi olduğunu anlatan Bilgin, ABD'nin denetim standartlarının konmasında öncü olduğunu, ülkelerin de kendi koşullarına göre bu denetim standartlarını detaylandırdığını ifade etti.

BDDK'nin denetim standartları hakkında da bilgi veren Tevfik Bilgin, şöyle devam etti:

''Nasıl Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu varsa, genel denetim standartlarını belirleyecek örgütsel yapılanma gerekli. Bu konuda TÜRMOB yol gösterici olmalı. BDDK olarak işbirliğine hazırız. Ülkeyi iyi bilen koşullarına vakıf kişilerin standartları ortaya koyması gerekli.'' Babanın oğlunu denetlemesinin bile sevilmeyen bir iş olduğuna işaret eden BDDK Başkanı Bilgin, ''Üstelik BDDK gibi bir kurumun çok güçlü, çok varlıklı, ilişkileri had safhada yüksek banka patronlarını denetlemesinin ne kadar zor olduğunu takdirlerinize bırakıyorum. Bu konuda denetim standartları bize yol gösterecek'' dedi.

Bilgin, Yeminli Mali Müşavirlik Belgesi almak için birkaç hafta içinde TÜRMOB'a başvuracağını da ifade etti.

SPK BAŞKANI CANSIZLAR

SPK Başkanı Doğan Cansızlar da konuşmasında finansal tabloların sağlıklı ve şeffaf olmasının yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye'ye çekilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Finansal tabloların sağlıklı ve şeffaf olmasının önemli olmakla birlikte her zaman yeterli olmadığını vurgulayan Cansızlar, şöyle devam etti:

''Bu tabloların şeffaf ve sağlıklı yapılıp, yapılmadığının bağımsız denetçiler tarafından denetlenmesi gerekiyor. SPK'nin temel işlevi yatırımcının hak ve hukukunu korumak. Bu amaçla 1987'den beri düzenlemeler yapıyoruz.

Artık lokal mevzuat yeterli değil. Küresel mevzuatı takip etmemiz gerekiyor. Uluslararası standartları alıp, ülke koşullarını dikkate alarak, uluslararası standartları sağlayacak şekilde uyumlaştırmalar yapılmalı.

Bu ay içinde uluslararası finansal raporlama standartlarında yaptığımız gibi denetimle ilgili standartları da kabul ettiğimizi duyuracağız.'' Son yıllarda denetim zafiyetleri nedeniyle ortaya çıkan büyük şirket skandalları nedeniyle uluslararası alanda denetime yönelik yeni önlemler alındığına işaret eden Cansızlar, SPK'nın da buna paralel tedbirler alarak uygulamaya koyduğunu, uluslararası denetimle ilgili standartlarla ilgili gelişmeleri izlediğini kaydetti.

Önceden gelişmiş-az gelişmiş ülkeler sınıflandırması yapılırken, artık yatırımcıların ''uluslararası standartlara uyan-uymayan ülkeler'' ayrımı yaptığını anlatan Cansızlar, şöyle dedi:

''Yabancı sermaye uluslararası standartlara uyan ülkelere öncelik veriyor. Ekonomik istikrar, reel faiz yanında uluslararası standartların uygulanması da Türkiye'ye yabancı sermaye girişinde etkili oldu.'' Artık denetim standartları ve denetim mesleğinin işleyişini denetleyen uluslararası örgütler kurulduğunu hatırlatan Doğan Cansızlar, AB mevzuatına uyum gereği Türkiye'de de 2008 yılının başına kadar denetim kuruluşlarının faaliyetlerini denetleyen, standartların denetiminden sorumlu bir üst kurul kurulması gerektiğini açıkladı.

DİĞER KONUŞMACILAR

Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural, denetimin kamu yönetiminin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirterek, denetimin etkinliği açısından standartların belirlenmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Mali tabloların denetimi konusunda belirli standartlar getirilse de vergi incelemesi gibi özel amaçlı denetim konusunda ortak bir denetim standardı üzerinde çalışamadığına işaret eden Vural, şöyle devam etti:

''Her ülkenin kendi özel şartları nedeniyle vergi denetimi konusunda farklı uygulamalar yapılıyor. Ancak AB'ye vergi mevzuatı konusundaki uyum denetim standartlarında da bir uyumu gündeme getirecek.

Vergi denetim standartlarını Hesap Uzmanları Kurulu belirliyor. 1999'da tek metin olarak yayımladığımız bu standartları sürekli güncelliyoruz.'' TÜRMOB Başkanı Mehmet Timur da Türkiye'de uluslararası denetim ve muhasebe standartlarının benimsenmesi konusunda önemli aşamalar kaydedildiğini söyledi.

Timur, küresel sermaye hareketlerinde sermaye sahiplerine güven vermesi açısından uluslararası standartların uygulanmasının büyük önemi olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber