Yasak parayı 24 yıl almışlar

Konut ve işyeri projeleri için odalardan vize alınma şartının 24 yıl önce yasaklandığı ortaya çıktı. Ancak mimar ve mühendislik büroları, odalara her yıl tescil zorunluğu olduğu için vize parasını da ödemeye mecbur kalmış.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Temmuz 2013 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yasak parayı 24 yıl almışlar

Kanuni dayanağı olmadığı halde konut ve işyeri projeleri için odalardan vize alınma şartının 24 yıl önce genelge ile yasaklandığı ortaya çıktı. 1989'da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından meslek odalarının vize yapamayacağına yönelik genelge yayınlandı. Genelge 2002 ve 2006 yıllarında tekrarlandı. Ancak mühendislik büroları her yıl faaliyetlerine devam edebilmeleri için odalardan tescil edilme zorunluluğu nedeniyle yasaklanmış olmasına rağmen vize parası ödemeye devam etmek zorunda kaldı.

İşleri kolaylaştı

TBMM'de AK Parti'nin verdiği önergeyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) 'harita, plan, etüt ve projelerine' belli parasal bedel karşılığında verdiği vize yetkisi son dakika önergesiyle ellerinden alınmıştı. Vize kaldırılması en fazla mühendislik ve mimarlık bürolarının işini kolaylaştırdı.

Yüzlerce şikayet var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, yüzlerce mühendislik ve mimarlık bürosundan ilgili genel müdürlüğe vize ücretinin kaldırılmasına yönelik şikayet mektubu gönderildi. Bakanlığın Nisan ve Haziran 2013'te konuyla ilgili yönetmelik değişikliğine gittiğinin hatırlatıldığı şikayet konusu edilirken, mimar ve mühendisler odaların vize ücreti almakta ısrar ettiğini anlatıyor. Üst düzey bir Bakanlık yetkilisi Meclis'e giden metinde buna ilişkin hükmün yer aldığını belirterek “Meclis'teki komisyonlara gönderdik. Plan ve bütçe komisyonunda toplantılar yapıldı. Kimsenin son dakika düzenlemeden haberi olmadı” değerlendirmesini yaptı.

Vize ücreti yüksek aidat fazla

Hükümetin önergesi ile yapılan düzenleme en çok mimar ve mühendisleri rahatlatacak. Torba Yasa ile TMMOB'den vize alınması şartının kaldırılması ile birlikte ortalama bina başına 4-5 bin liralık proje onay parası ödenmek zorunda kalmayacak. Öte yandan elde ettikleri gelirler ile Türkiye'nin önde gelen şirketlerini kıskandıran meslek odaları üyelerinden önemli miktarda aidat da alıyor. Mimar ve mühendisler odasında aidat miktarı 180 lirayı buluyor. Diğer odaların aldıkları aidatlar ise 100 lira civarında bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber