Ani psikolojik değişimler kişiyi bağımlılığa yönlendirebilir

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tulga Tolun Şatır, bağımlılığın başlamasında ani psikolojik değişimlerin önemli olduğunu söyledi. Sigara, alkol ve madde bağımlılıklarının tipik bir nedeni olmadığını, ailesel ve genetik sebeplerin kişinin yönlenmesinde bir sebep olabileceğini anlatan Psikiyatri Uzmanı Dr. Tulga Tolun Şatır, "Kişinin genlerinin getirdikleri özellikler onu bağımlı olmaya daha yatkın hale getirebiliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2013 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ani psikolojik değişimler kişiyi bağımlılığa yönlendirebilir

Yakın çevresinde özellikle ailesinde de gördüğü, öğrendiği davranış biçimleri buna sebep olabiliyor. Bağımlılık yaratacak herhangi bir maddenin kullanımında aile çocuğa göstermeden onu kullanmayı çalışarak, kendini rahatlatmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. Dr. Şatır, bağımlılığın başlaması için kişinin büyük bir travma yaşamasının şart olmadığını, küçük olayların birikerek ani değişimlere sebep olabileceğini söyledi.

"ALKOL İLAÇ OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Alkol kullanmanın anlamlandırılmasının önem taşıdığını, anlamsız bir tüketimin sorun olmadığını fakat bir nedene bağlı olarak alkol tüketiminin sorun olduğunu kaydeden Dr. Şatır, "Alkol kullanan biri, bu kullanımı sevinç, üzüntü gibi herhangi bir nedene bağlıyorsa sıkıntı vardır. Çünkü bu noktada alkol artık ilaçlaştırılmıştır. Dertleri unutmak, acıları hafifletmek ya da sevinci paylaşmak için alkol tüketmek tıbbi anlamda da bir sorundur. Alkolün daha sonra kullanımları artık daha tehlikeli noktalara gidebilir. Nedeni olmadan, neden içtiğini bilmeyen, en son ne zaman içtiğini hatırlamayan bir kişide alkole anlam yüklenmediği için tıbbi açıdan sorun teşkil etmez" dedi.

"HAYAT BOYU SÜREÇ DEVAM EDER"

Bağımlılıktan kurtulmak diye bir şeyin söz konusu olmadığını söyleyen Dr. Şatır, "Mesela bir kişinin bağımlı olduğu maddeyi bıraktıktan sonra 10 yıl boyunca hiç kullanmadığını farz edelim. Eğer 'Ben 10 yıl önce alkol bağımlısıydım' derse yanlış bir cümle kurmuş olur. Doğru cümle '10 yıldır alkol kullanmayan bir alkol bağımlısıyım' olmalı. Çünkü 10 yıl geçse de alkol bağımlılığı devam eder. Kişi bir kereden bir şey olmaz diyerek, tekrar alkole başlayabilir. O yüzden hayat boyu devam edecek bir süreçten bahsediyoruz ve bu durum da işi zorlaştırıyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber