Öğrenciye her gün sendrom!

Haber Giriş : 09 Şubat 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar kar tatili nedeniyle bir ayı bulan yarıyıl tatili dönüşünün öğrenciler için zor olacağı görüşünde. Öğrenciler alışana kadar her gün pazartesi sendromu yaşayacak

Yaklaşık 14 milyon öğrenci ve 575 bin öğretmen için yarıyıl tatili bitmek bilmedi. Kurban Bayramı'nın eklenmesiyle üç hafta olan tatil, kar tatilleriyle birlikte bir ayı geçti. Peki uzun bir tatilin ardından öğrenciler okula nasıl uyum sağlayacak?

Bazı uzmanlara göre, öğrenciler genişlemiş bir pazartesi sendromu yaşayacak. Öğretmenler ilk hafta daha esnek olmalı. Bazılarına göre ise bir dönem uzak kalmak zorluk yaratmaz. Zaten kişi öğrenmeye isteklidir. Uzmanlar, öğrencilerin psikolojisini tanımlarken, öğretmen ve ailelerin yapması gerekenleri de şöyle sıralıyor:

Psikiyatr Doç Dr. Armağan Samancı: "Genişlemiş bir pazartesi sendromu yaşanacak. Ancak bir süre sonra adaptasyon sağlanıyor. Bu tatili uzun süre antrenman yapmamış bir sprocunun maça çıkması gibi düşünebiliriz. Çocukların yeniden okula başlamasında uyum problemi yaşamaları doğal. İlk hafta içinde öğretmeler daha anlayışlı olmalı. Okul kaygısı ve fobisi olan çocuklar daha riskli grupta. Aileler ders ve okuldan kaçınan çocuklara çok müsamaha göstermemeli. Okula başlayıp sıkıntılarını okul içinde çözmelerini sağlamak doğru olan."

Memorial Hastanesi'nden pedagog Melda Alantar: "Anne, baba ve eğitimcilerin destek vermeleri gerekir. İlk hafta eski bilgilerin tekrarı için ayrılabilir. Evde de çocuğun günlük hayatını programlaması, derse başlama için ödev saatinin belirlenmesi gerekli. Çocuk öğrenmeye karşı motive edilmeli. Tatilin uzamasıyla arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlüyorlar. Bu ise olumlu bir faktör oluşturuyor."

Çocuk Hakları Koalisyonu Koordinatörü Psikolog Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu: "Uyum sorunu özellikle baskıcı okullarda daha fazla olur. Tatil sonrası öğrenciler geri kaldıklarını hissedebilir. Çünkü kamuoyunda böyle dillendiriliyor. Okulda geri kalındı diye çok fazla koşturmaya kalkmak doğru değil. İşin kolaylaşması için ısınma süresi yaşanmalı. Belirli bir süre uzak kalmak öğrencileri zorlamaz. Zaten öğrenmek için istekliler. Okul fobisi ise sadece ilk kez okula başlarken yaşanır."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber