Mağazalarda hırsızlığa karşı alarm yerine "boya tüpü" dönemi

Bazı giyim mağazaları, alarm logolarının kırılması suretiyle yapılan hırsızlığı önlemek amacıyla boya tüpü uygulamasına geçti Boyalı alarm sisteminde, giysi üzerindeki plastik aparat çıkarılmak istendiğinde tüpler patlıyor, ürün ve kişinin elleri boya oluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2013 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mağazalarda hırsızlığa karşı alarm yerine

Bazı giyim mağazaları, alarm logolarının kırılması suretiyle yapılan hırsızlığı önlemek amacıyla "boya tüpü" uygulamasına geçti. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, en fazla hırsızlık olaylarının yaşandığı giyim mağazaları, yıllardır alarm sistemleriyle bunu önlemeye çalışıyor.

Üzerinde takılı mıknatıslı plastik alarm logosu çıkarılmayan ürün, mağaza kapısından geçirilirken sistem alarm veriyor ve böylece hırsızlık önleniyor.

Bu sisteme rağmen mağazalar, hırsızlık olayının önüne geçemiyor. Hatta internette bu alarm logolarının nasıl çıkarılacağına dair forumlar bile oluşturuluyor.

Tekniğini bilenler normal bir şekilde, bilmeyenler de kırarak logoyu çıkardıktan sonra giysiyi çalabiliyor. Mağaza çalışanları genellikle kırık logoları deneme kabinlerinde buluyor.

Mağazalara göre değişmekle beraber hırsızlığın boyutu, ürün miktarının binde 1'inden yüzde 1'ine kadar değişebiliyor. Oranın, yüzde 1'e yaklaşması, mağazaları daha farklı önlem almaya yöneltiyor.

Hırsızlığa karşı daha sıkı önlem almak isteyen mağaza sahipleri ve işletmecileri, alarm yerine boya tüpü uygulamasına başladı. Alarma göre biraz daha maliyetli olan bu sistemde, giysi üzerindeki plastik aparat çıkarılmak istendiğinde tüpler patlıyor, ürün ve kişinin elleri boya oluyor.

Her giysiye takılan plastik aparatlarda kırmızı ve lacivert tonlarında 4 mini tüp bulunuyor. Alarm logosunda olduğu gibi aparatlar kırılmak istendiğinde ve bu sırada tüpler patladığında boya olan ürün, kabin içinde bırakılıyor, hırsız ise mağazadan elleri boş ayrılıyor. Mağazalar, bu boyalı ürünü defolu olarak ayırıyor.

Mağazalara göre, erkek ve bayan giyim bölümlerinde uygulanan bu sistemin caydırıcılığı oldukça yüksek. Boyalı tüpün riskini tahmin eden hırsızlar, plastik aparatı fazla çıkarmayı denemiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber