ÖYP alımlarına, neden öğretmenlik mezunları başvuramıyor?

Bir ziyaretçimizin gönderdiği iletiyi yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Ağustos 2013 01:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ben, bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. Kendini yetiştirmek, üretmek ve ülkeme hizmet etmek amacıyla akademisyen olmayı çok istiyorum. Bu doğrultuda ÖYP ile bir üniversiteye araştırma görevlisi olarak girmek istiyorum. Bildiğiniz üzere yeni yapılan düzenlemeler ile bu yıl Eğitim Fakültelerinin Ortaöğretime öğretmen yetiştiren bölümleri (tarih, coğrafya, edebiyat öğretmenliği vb.) öğrenci almadı. Bunun yerine Fen Edebiyat Fakültelerinin ilgili bölümlerine alım yapılarak buralara yerleşen öğrencilerin formasyon dersleri de alarak öğretmen olabilecekleri yönünde düzenleme yapıldı.

SORUN ŞUDUR:

Temmuzda açıklanan ÖYP Araştırma Görevlisi kadro alımlarında benim alanımda 3 üniversite kadro ilanı vermiş durumda (Kastamonu, Kilis, Ordu) ve bu üniversitelerin kadro ilanlarını veren fakülteler Fen Edebiyat Fakülteleri. Başvuru koşulları olarak ise "FAKÜLTELERİN COĞRAFYA BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLMAK VEYA İLGİLİ ALANDA YÜKSEK LİSANS YAPIYOR OLMAK." şeklinde belirlenmiş. Yani bu kriterlere göre Coğrafya Öğretmenliği mezunu olarak ben başvuru YAPAMIYORUM.

Burada çok büyük bir yanlış ve dolayısı ile adaletsizlik vardır. Çünkü Fen Edebiyat Coğrafya bölümünden mezun olan biri formasyonunu alarak hem KPSS ile öğretmenliğe hem de ÖYP de araştırma görevliliğine başvurabilirken; coğrafya öğretmenliği mezunu olan biri ÖYP ile araştırma görevliliğine BAŞVURAMAMAKTADIR. Buradaki ayrımın maksadı nedir? Coğrafya bölümünü bitiren biri akademisyenlik için yeterli görülürken Coğrafya Öğretmenliği bölümünü bitiren biri yetersiz mi görülmektedir. Ayrıca eğer düzenleme devam ederse birkaç yıl sonra Eğitim Fakültesi Coğrafya vb. bölüm mezunu da olmayacaktır, Dolayısı ile herkes Fen Edebiyat Fakültesi mezunu olmuş olacaktır. Buradan da isteyen öğretmenliğe isteyen akademisyenliğe yönelecektir. Madem eğitim fakülteleri ile fen edebiyat fakültelerinin ilgili bölümleri aynı çatı altında toplanıyor, yani aynı kabul ediliyor o zaman bu ÖYP alımlarındaki ayırımın nedeni nedir? Burada eğitim fakültesi mezunu olarak ben ve benim gibi birçok kişi büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Eğer bir ara olduğu gibi Fen Edebiyat bölüm mezunlarına formasyon kaldırılmış olsaydı ve onlara öğretmenlik yolu kapalı olsaydı o zaman böyle bir ayrım olmasını kabul edebilirdik. Ancak bildiğiniz üzere bölüm mezunları artık formasyonunu da alıyor, ki bu seneki yeni düzenleme ile zaten ilgili alanların fen edebiyat fakülteleri öğrenci alımı yapıyor, eğitim fakülteleri değil.

Sayın Memurlar.net ilgilileri LÜTFEN bu konuyu gündeme getirerek mağduriyetimizin giderilmesine yardımcı olunuz. Gerçekten ben ve iletişim halinde olduğum birçok kişi yapılan bu adaletsizliğe çok üzülmüş durumdayız. Durumu elimden geldiğince belirtmeye çalıştım. bu konuların uzmanı olarak sizlerin beni çok iyi anlayacağından şüphem yok ve adaletsizliği de fark edeceğinizi biliyorum. Temmuz ÖYP ye başvurmadık maalesef, en azından bundan sonrakilerde yolumuz açılısın.

Saygılar sunuyor, şimdiden teşekkür ediyorum...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber