Gümrük'ten personel alım hazırlığı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Nisan ayındaki torba kanunla, sözlü sınava çağrılacak aday sayısını iki katından 4 katına kadar yükseltme yetkisi almıştı. Kanunla uyumlu yönetmelik düzenlemesi 6 Ağustos 2013 tarihinde yayımlandı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Ağustos 2013 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük'ten personel alım hazırlığı

Gümrük Bakanlığı, ilk baştaki düzenlemeye göre, KPSS'den 70 ve üzeri puan alan en yüksek puanlı adaylardan iki katı adayı sözlü sınava çağırabilmekteydi. İki katı düzenlemesi, torpil imkanını oldukça azaltmaktaydı.

Ancak, Bakanlık, Nisan ayında çıkan torba kanunla, 4 katına kadar aday sözlü sınava çağırma yetkisi almıştı. Bu düzenlemeyi memurlar.net olarak eleştirmiş ve bakanlığı torpile kapı aralamak için kanun düzenlemesi yaptığını belirtmiştik. Tıklayınız.

Ancak, Nisan ayındaki torba kanun en yüksek puanlı 4 katı adayı çağırmaya yetki vermesine rağmen, yönetmelik düzenlemesinde "3 katı" ifadesi yer aldı. Yani Bakanlık, KPSS'ye giren ve 70 ve üzeri puan alan en yüksek puanlı adaylardan, açılan kontenjanın 3 katı kadar adayı sözlü sınava çağıracaktır.

Bakanlığın 4 yerine "3 katı" şeklinde düzenleme yapması, memurlar.net'teki haberlerin etkili olduğunu göstermektedir.

Diğer taraftan, Bakanlığın yönetmeliği değiştirmesi, yakın bir zaman dilimi için personel alımı için ilana çıkacağını göstermektedir.

İşte yapılan düzenlemeler

SÖZLÜ SINAVA İKİ KATI ADAY DEĞİL, ÜÇ KATI ADAY ÇAĞRILACAK

İLAN, SINAV TARİHİNDEN 45 GÜN ÖNCE DEĞİL, 30 GÜN ÖNCE YAYIMLANACAK

YENİ HÜKÜM

“MADDE 7 – (1) Sözlü sınava katılma şartları, son başvuru tarihi, başvuru yeri, mezun olunması gereken okullar ve bölümler ile KPSS puan türü, atama yapılacak kadro ve pozisyonların unvanı, sayısı, varsa sınıfı ve derecesi, atanılacak görev yerleri, sınav tarihi ve konuları, başvuruda istenecek belgeler ile gerekli görülen diğer hususlar sınav tarihinden en az otuz gün önce Türkiye genelinde tirajı yüksek günlük gazetelerden en az birinde yayımlanmak ve Bakanlık kurumsal internet sitesinde ilan edilmek suretiyle duyurulur.

(2) Sözlü sınava, KPSS başarı sırasına göre atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısının üç katına kadar aday çağrılabilir. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan birden fazla aday bulunması halinde, bu adayların tümü sözlü sınava çağrılır.”

ESKİ HÜKÜM

Madde 7 - (1) Sözlü sınava katılma şartları, son başvuru tarihi, başvuru yeri, mezun olunması gereken okullar ve bölümler ile KPSS puan türü, atama yapılacak kadro ve pozisyonların unvanı, sayısı, varsa sınıfı ve derecesi, atanılacak görev yerleri, sınav tarihi ve konuları, başvuruda istenecek belgeler ile gerekli görülen diğer hususlar sınav tarihinden en az kırk beş gün önce Türkiye genelinde tirajı yüksek günlük gazetelerden en az birinde yayımlanmak ve Bakanlık kurumsal internet sitesinde ilan edilmek suretiyle duyurulur.

(2) Sözlü sınava, KPSS başarı sırasına göre atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısının iki katına kadar aday çağrılabilir. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan birden fazla aday bulunması halinde, bu adayların tümü sözlü sınava çağrılır.


ASİL ADAY SAYISININ YÜZDE 15'İ DEĞİL YÜZDE 20'Sİ ORANINDA YEDEK ADAY BELİRLENECEK

YENİ HÜKÜM

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Asil aday sayısının yüzde yirmisini geçmeyecek kadar da yedek aday belirleyebilir.”

ESKİ HÜKÜM

(3) Yapılan sınav sonucunda sınav komisyonu, başarı puanı en yüksek adaydan başlamak suretiyle başarı puanı sırası esas alınarak atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısını geçmeyecek kadar asil aday belirler. Asil aday sayısının yüzde on beşini geçmeyecek kadar da yedek aday belirleyebilir. Yedek listede yer alan adayların hakları, bir sonraki sınav ilan tarihine kadar geçerlidir.


İKİ YIL GÖREV YAPMADAN NAKİL YAPAMAMA DÜZENLEMESİNE, HİZMET GEREĞİ ATAMALAR DA EKLENDİ

YENİ HÜKÜM

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre atananlardan, 7/7/2012 tarihli ve 28346 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 12 ve 13 üncü maddeleri kapsamında özür grubunda bulunanlar ile 14 üncü madde kapsamında bulunanlar hariç, atandıkları yerde iki yıl fiilen görev yapmadan Bakanlığın başka yerdeki diğer idarelerine atanamazlar.”

ESKİ HÜKÜM

Madde 18 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre atananlar, eş veya sağlık özürleri haricinde, atandıkları yerde iki yıl fiilen görev yapmadan Bakanlığın başka yerdeki diğer idarelerine atanamazlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber