Üniversite idari personelinin ek ödeme alması amacıyla Başbakanlığa yazılmış bir dilekçe.

Haber Giriş : 23 Aralık 2003 21:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite idari personelinin ek ödeme alması amacıyla Başbakanlığa yazılmış bir dilekçe.

Aşağıdaki yazı Celal Bayar Üniversitesi idari personelince Başbakanlığa gönderilmiştir.

Sayın Başbakanım;

Bizler birer Kamu Kurumu olan dolayısıyla da kamu hizmeti veren Üniversitelerimizde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi çalışan memurlarız, tıpkı Maliye teşkilatı, Sosyal Sigortalar Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Bağ-Kur, Sağlık Bakanlığına bağlı Kurum ve Kuruluşlar, Karayolları, Demiryolları, Deniz Yolları, PTT, Kamu Bankaları vs. gibi.

657 Sayılı Yasa ile tüm Misak-ı Milli sınırları içerisindeki kamu kurumlarında görev yapan memurların hakları, yükümlülükleri, cezai işlemleri, özlük hakları, sosyal hakları belirlenmiş olup her memur için uygulanmaktadır. Buna hiçbir diyeceğimiz yok; Ama gelin görün ki maaş ödemesine gelince Üniversitelerde görev yapan idari personel harici her kurum çalışanlarının ayrıcalığı var. Sanki 657 Sayılı Yasa, Anayasanın eşitlik ilkesi ve Sosyal Devlet ilkesi rafa kaldırılıyor. Şöyle ki: Yukarıda bahsedilen Kamu Kurumlarında çalışan 9/1 evli bir memur 520.000.000. TL.sı maaş + 275.000.000.TL. sı kurum tazminatı + 120.000.000.TL. sı fazla mesai ile birlikte 915.000.000.TL. sı maaş alırken, Üniversitelerinde çalışan aynı statü ve derece kademedeki bir memur sadece 520.000.000.TL.sı maaş almakta olup, hiçbir tazminat ve mesai ücreti adı altında fark alamamaktadır. Ayrıca gelişmesinde güçlük çekilen yörelerimizdeki Üniversitelerimizde görev yapan Akademisyenlere geliştirme ödeneği adı altında ücret ödenmekte olup, aynı Üniversitede görev yapan İdari Personel yasa gereği göz ardı edilmek suretiyle bu ödemeden mahrum edilmektedir. Tabi ki bu ödemeler derece-kademe itibariyle belirlendiği ve uygulandığı için dereceler 1'e doğru yükseldikçe memura ödenen kurum tazminatı ödemesi 500.000.000.TL.sına kadar ulaşmaktadır. Bunlar da yetmemiş gibi birde kendi Üniversitelerimiz içerisinde ikinci (gece) öğretimden dolayı her yıl Bakanlar Kurulu Kararıyla oranları belirlenen mesai saatleri dışında ikinci öğretimin yapıldığı birimlerimizde görev alan personel ve öğretim elemanlarına ödenen fazla mesai ve ek ders ücretleri var. İkinci öğretimde görev yapan idari personelin fazla mesai saat ücreti yaklaşık 2003 yılı itibariyle 1.300.000.TL.sı olurken aynı öğretimde görev yapan ve ek ders ücreti alan akademik kariyerdeki öğretim elemanlarınınki ise 16.000.000.TL. dan başlayıp 27.000.000.TL.sına kadar çıkmaktadır.

Benim anlamakta zorluk çektiğim ve anlayamadığım, aynı Devlete, aynı Millete, aynı Vatana aynı mesai saatlerince, aynı şartlarda hizmet eden kamu çalışanları arasındaki bu değişik maaş uygulama mantığı neden? Hemen aklıma, acaba biz Üniversite memurlarının haklarını arayan birileri olmayacak mı? Yoksa bu tür uygulamalarla bizlerin arasındaki kardeşlik bağlarına koparıp kin ve nefret tohumlarımı saçmak istiyorlar? Yoksa kamu kurumları sınıflandırıldı mı soruları istemeyerek de olsa aklıma geliyor.

Hükümetimizin faaliyetlerini, Kamu Personel Kanunu üzerindeki düşünce ve çalışmalarını bildiğim ve takip ettiğim için insanı ümitsizliğe sürükleyen bu tür olumsuz düşüncelerin geçici ve yersiz olduğunu ümit ediyor ve düşünüyorum.

Şahsınızda Hükümetimizi çalışmalarında başarılar diler, Üniversitelerde çalışan memurlar olarak özlük haklarımızın iyileştirilmesini, en azından yukarıda bahsedilen Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görev yapanlar ile eşitlik ilkesi gereği aynı düzeye getirilmesi, Üniversitelerimiz içerisindeki gelirlerden doğan paylaşımlardaki adaletsizliklerin kaldırılması yada asgari düzeye getirilebilmesine yönelik çalışmaların başlatılabilmesi hususunda gereğini bilgilerinize saygılarımla arz ederim.


ADI VE SOYADI

Celal Bayar Üniversitesi
657 Sayılı Kanuna tabi kamu çalışanı
MANİSA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber