Eğitim Bir Sen: Kazanılmış hakkı gasp eden tasarıyı tanımıyoruz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Şubat 2006 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı kanunun ek ders ücretlerini düzenleyen 176. maddesinde yapılması düşünülen değişiklik, master ve doktora derecesini almış öğretmenlerin kazanılmış haklarını yok ediyor.

Bilindiği gibi sözkonusu maddenin halen yürürlükte bulunan hükmüne göre master derecesini yapmış olanlar ek ders ücretlerini % 25, doktora derecesini almış olanlar ise % 40 zamlı alıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığının 176. madde için hazırladığı değişiklik tasarısında ise bu hakları düzenleyen b) ve c) fıkraları tümüyle çıkarılmış bulunuyor.

Tasarı kanunlaşırsa, alanında yüksek lisans veya doktora yapmış olanlara hiçbir ek ödeme yapılamayacaktır.

Kazanılmış haklarda geriye gidişe sebep olacak böyle bir düzenlemeyi Eğitim-Bir-Sen olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Tasarı bu haliyle değil, kanunun yürürlükte bulunan maddesindeki b) ve c) fıkrası aynen korunarak kanunlaşmalıdır.

?Alanlarında master derecesini almış olan öğretmenlere, % 25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödenir? cümlesi, 176. maddenin yeni şekline mutlaka ilave edilmelidir.

Yapılması düşünülen değişiklik, uzman öğretmenlik uygulamasıyla da çelişiyor. Uzman öğretmenlikte master ve doktoralı arkadaşlarımız sınavdan muaf tutulurken, alanında kariyer yapmak, uzmanlaşmak, daha yüksek ücretle ödüllendirilirken, ek ders ücretleri sökonusu olduğunda kazanılmış haklarını dahi geri almaya kalkışmak gözden kaçmış ciddi bir çelişkidir. Ek ders ücretini % 40 zamlı alma hakkı yok edilen doktora sahibi bir öğretmen, saat ücretinin 5 liraya çıkarılmasına rağmen önceki durumdan daha az ücret alacaktır. Daha açık bir ifadeyle master ve doktoralı öğretmenlerin ek dersleri 2005 rakamlarının bile altına düşecektir. Bu mudur öğretmeni alanında kariyer yapmaya teşvik etmek? Mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye, alanlarında bilimsel gelişmeleri takip etmeye, araştırma yapmaya, eser vermeye teşvik böyle mi olur?

Bu yanlışlık, mutlaka düzeltilmeli, sözkonusu öğretmenlerin ek ders ücretlerini % 25 ve % 40 fazlasıyla almaları hükmü aynen korunmalıdır.

Ek ders ücretlerine zam uygulaması da mutlaka 1 Ocak 2006'dan itibaren geçerli olmak üzere düzenlenmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber