Diyanet: Kuran kursları özeleştiri yapmalı

Haber Giriş : 16 Şubat 2006 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Şevki Aydın, Kuran kurslarının ciddi bir özeleştiri yapması gerektiğine işaret etti.

Şevki Aydın "Diyanet" dergisinde yer alan "Devlet Kurumu Olarak Kuran Kursu" yazısında Kuran kurslarının Cumhuriyet ile yaşıt olduğunu kaydetti.

Kuran kurslarına yönelik çok çeşitli eleştiriler olduğunu ifade eden Aydın, bu kursların laik Cumhuriyet için tehdit unsur olarak gösterildiğini bildirdi. Aydın, bugün itibariyle 4 bin 221'i aşkın Kuran kursu bulunduğunu belirterek, öğrenci sayısının ulaştığı noktanın Kuran kurslarının halk tarafından benimsendiğine işaret olduğuna değindi. Aydın, "Bu olguyu aynı zamanda illegal din eğitimine yönelişin gerilemesi olarak da görebiliriz" dedi.

"HEMEN HERKES 'İYİ Kİ KURAN KURSU VAR' DEMELİ"

"İyi ki bu ülkede Kuran kursu var" sözünün, toplumun hemen her kesiminden duyulması gerektiğine işaret eden Aydın, Cumhuriyeti kuran iradenin sistem içinde yer verdiği bu kurumun toplumda bu kanaati oluşturacak niteliklerle donanmasının bir görev olduğunu kaydetti.

Aydın, "Ancak, Kuran kurslarının (bu kurumlara ilişkin doğrudan veya dolaylı sorumluluk taşıyanların) ciddi bir özeleştiri yapmaları, saldırı niteliğinde de olsa yapılan bütün eleştirileri soğuk kanlılıkla anlamaya çalışmaları, onları değerlendirip, kendilerinden, kendi hatlarından kaynaklanan nedenleri tespit ederek onları ortadan kaldırmak için gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Bunun ötesi diğerlerinin sorunudur" dedi.

"KURAN KURSU SİSTEM DIŞI ALTERNATİF EĞİTİM KURUMU DEĞİL"

İşlevleri güncelleştirilmemiş, dinamik yapıya kavuşturulmamış bir Kuran kursunun çağdaş insanın beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayamayacağını ifade eden Aydın, böyle bir işlevi olmayan kurumun istenilen konuma kavuşamayacağını ve insanların ilgisini çekmeyeceğini belirtti. Aydın, laik devlet sistemi içinde yaygın İslam din eğitim kurumu olan Kuran Kursu'nu sistem dışı alternatif eğitim kurumu olarak görmek gibi sorunları çözmek gerektiğine dikkat çekti.

Aydın, şöyle devam etti:

"Neden bazılarınca Kuran kursunun sistem içindeki konumu doğru tespit edilmemekte, neden böyle algılanmaktadır? Bu soru beylik/yanlı cevaplarla geçiştirilecek bir soru değildir. Son derece soğuk kanlı olarak bu sorunun cevabı aranmalı, söz konusu olumsuz yaklaşımın nedenleri, bilimsel eleştirel yaklaşımla tespit edilip gerekli tahliller sonucunda çözüm önerileri ortaya konmalıdır. Saldırma veya saldırma refleksiyle soruna yaklaşmak çözüm üretmek şöyle dursun, karşıtlıkları daha da keskinleştirmekte, dolayısıyla onu daha da içinden çıkılmaz hale sokmaktadır."

anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber