Karadeniz Bölgesi'nde sık görülen hastalıklar

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Göksel Topkaya, Karadeniz Bölgesi’nde de en sık görülen hastalıkların başında dolaşım sistemi ve kalp hastalıklarının olduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2013 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karadeniz Bölgesi'nde sık görülen hastalıklar

Karadeniz Bölgesi'nde çevresel, coğrafi ve iklimsel faktörler nedeniyle diğer bölgelere göre bazı hastalıkların daha sık görüldüğünü belirten Medical Park Ordu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Göksel Topkaya, “Tuz tüketiminin kişi başına günlük 18 gr olduğu ülkemizde, hipertansiyon normal seviyenin 3 katına çıkmış durumda ve bu hastalığın en sık görüldüğü yerlerden biri de Karadeniz Bölgesi'dir. Karadeniz halkının yemek alışkanlığından dolayı hipertansiyonun kontrolü zor olmaktadır. Mutlak tuz kısıtlaması, beslenme alışkanlığında değişiklik, uygun antihipertansif tedavi ve hastalığın takibi hipertansiyon ve komplikasyonlarını önleme de şarttır” dedi.

Beslenme alışkanlıkları sebebiyle Türkiye'de yaygın olan diyabet hastalığının, Karadeniz'de de sık görüldüğünü söyleyen Uzm. Dr. Sibel Göksel Topkaya, “Düzensiz beslenme, ailede diyabet öyküsü, hastalığa yatkınlığı daha da arttırmakta ve sonrasında vücutta birçok organda hasar oluşturabilen sinsi bir hastalık gelişmektedir. Diyabeti olan kişi mutlaka doktor takiplerini, diyabetin mikro ve makro vasküler komplikasyonlarına yönelik rutin tetkik ve kontrollerini yaptırmak zorundadır. Bölgenin coğrafi ve hava şartları özelliklede nem sebebiyle de bölge halkında fiziksel kas eklem ağrıları da sıktır, mevcut şikayetler ile hastanelere başvuru fazladır. Yapılan tetkiklerde altta yatan farklı bir durum saptanmazsa medikal tedavi ve / veya fizik tedavi başlanabilir” şeklinde konuştu.

“KARA LAHANA GUATR HASTALIĞINI TETİKLİYOR”

Karadeniz'de çokça tüketilen kara lahananın guatr hastalığını tetiklediğine vurgu yapan Uzm. Dr. Sibel Göksel Topkaya, “Kara lahana vücutta iyot tutulmasında engel teşkil eder. Ayrıca bölgede iyotsuz tuz tercihi de tiroit bezinde büyüme durumu olan guatra yol açabiliyor. Aşırı kilo alma veya verme, aşırı halsizlik, uyku isteği, terleme, çarpıntı gibi şikayetler olabilir. Bu gibi durumlarda bir doktora başvurmalı ve tiroit fonksiyon testlerine kan tahlilinde bakılmalı ve duruma uygun gerekli tedavi başlanmalıdır” diye konuştu.

“2 YILDIR BRUSELLA HASTALIĞI ARTTI”

Bölge de özellikle son 2 yıldır brusella hastalığı, halk arasında malta humması ya da peynir hastalığı olarak bilinen hastalığın arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Sibel Göksel Topkaya, şöyle konuştu: “Özellikle hayvancılığında yoğun olduğu bölgede, hayvan atıklarının çevreye gelişi güzel atılması sonrası kedi köpek temasının olması, hastalığın hem hayvanlar hem de insanlar arasında yayılmasına neden olur. Başka bir bulaş yolu ise iyi kaynatılmamış süt ürünlerinin tüketimidir. Gece özellikle aşırı terleme, ateş, halsizlik ve eklem ağrıları durumunda bir doktora başvurmalı, hastalık tanı aldığında da yeterli süre tedavisi yapılmalı ve mutlaka hastayı bu hastalıkla ilgili bilgilendirme gerekmektedir.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber