İstihbaratta yeni dönem

Devletin istihbarat toplama faaliyetleriyle ilgili tüm birimleri MİT bünyesinde kurulan yeni merkezde bir araya getirildi. Birim MİT’in Ankara’daki ana karargâhında faaliyet gösterecek, ilk aşamada ise 37 kentte yerel birim kuruldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstihbaratta yeni dönem

TOLGA ŞARDAN

Terörle mücadele çalışmaları kapsamında, MİT bünyesinde oluşturulan, güvenlik birimlerinin istihbarat paylaşımını sağlayacak yeni birim olan, “Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi” (MİKM) faaliyete geçti. İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği yazıyla birimin kurulduğunu bildirerek uygulamanın yürütülmesiyle ilgili bilgilendirme yaptı. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nca yürütülen istihbarat paylaşım sisteminin istenildiği ölçüde etkin olmaması nedeniyle yeni bir istihbarat değerlendirme mekanizmasının kurulması için MİT tarafından kısa süre önce çalışma başlatılmıştı. Güvenlik bürokrasisinde görevli kurumlar arasında yürütülmesi öngörülen istihbarat paylaşımı çalışmalarında sorunlar yaşanması üzerine hükümetin aldığı karar gereğince, bu kez ham istihbaratların da değerlendirileceği yeni bir oluşuma gidilmesi öngörüldü.

'İl koordinasyon merkezleri' geliyor

Bu karar doğrultusunda, MİT Müsteşarlığı bünyesindeki çalışmalar geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Buna göre, devletin istihbarat toplama faaliyetleriyle ilgili tüm birimleri, MİT bünyesinde kurulan “Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi” (MİKM) adı altında bir araya getirildi. Bu birimin, MİT Müsteşarlığı'nın Ankara'daki ana karargâhında faaliyeti öngörülürken, ilk aşamada yurt genelinde 37 kentte yerel birimlerinin kurulması sağlandı. İllerdeki yerel birimler, “Müşterek İstihbarat İl Koordinasyon Merkezi” adı altında faaliyet gösterecek.

6 ilde 7 gün 24 saat

MİT Müsteşarlığı'ndaki ana koordinasyon merkezinin başında MİT Müsteşarı Hakan Fidan yer alıyor. İllerdeki yerel birimlerin başı il valisi ya da valinin görevlendireceği bir vali yardımcısı olacak. Yerel ünitelerdeki merkezde garnizon komutanlığı, MİT bölge başkanlığı, il emniyet müdürlüğü ve il jandarma komutanlığı yer alacak. Yerel ünitelerin 6'sı 7 gün 24 saat çalışma esasına göre görev yapacak. Bu illerin İstanbul, Diyarbakır, Van, Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa olması öngörülürken, aralarında Hakkâri, Şırnak, Batman, Mardin, Siirt, Tunceli, Adana, Mersin, Aydın, Denizli, Manisa, Antalya, Bursa'nın da yer aldığı 31 kentte ise haftalık toplantılar yapılacak.

6 kentteki yerel ünitelerde değerlendirme toplantıları her an yapılabilecek, diğer illerde ise haftalık olarak toplantılar yapılarak elde edilen istihbaratların Ankara'ya raporlar halinde gönderilmesi sağlanacak.

Yeni uygulama çerçevesinde, terörle mücadelede kapsamında “istihbarat” olarak değerlendirilen her bilgi ilgili kuruluşlarca ortak oluşturulacak istihbarat havuzuna aktarılacak ve buradan Ankara'ya gönderilecek. Böylece yerel ünitelerin istihbarat yöntemleriyle edindiği tüm ham bilgilerin Ankara'da değerlendirmesi yapılacak.

Uludere dersi

Son yıllarda yaşanan bazı büyük terör eylemlerinde istihbarat zaafiyeti olup olmadığı yönünde tartışmalar kamuoyuna yansımıştı. Yeni oluşumun söz konusu tartışmaları sona erdireceği ve güvenlik birimlerinin elde edilen istihbari bilgilerle karşı daha hızlı hareket etmesini sağlayacağı ifade ediliyor. İstihbaratla görevli devlet kurumlarının kendilerine ulaşan bilgileri paylaşmamasının yarattığı olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla kurulan Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi'nin son dönemde kamuoyunda büyük tepki toplayan Uludere olayına benzer olayların engellenmesini de sağlayacağı kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber