Hastanede 'memur' personel kalmayacak

Haber Giriş : 21 Şubat 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan, 'yabancı doktor getireceklerini' açıklayarak, 8 aydır bekleyen Sağlık Kanunu Yasa Tasarısı'nı gündeme taşıdı. Taslak, sağlıkta sözleşmeli personel çalıştırılmasını öngörüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yabancı sağlık personeline çalışma olanağı tanıyacakları yönündeki açıklamasıyla, 8 aydır Sağlık Bakanlığı'nın raflarında bekleyen 153 maddelik Sağlık Kanunu Yasa Tasarısını gündeme taşıdı. Taslakta, sağlıkta memuriyetten vazgeçilerek İş Kanunu'na tabi sözleşmeli personel çalıştırılması öngürülüyor, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarınca hekimlik yapılmasını öngören 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarz - ı İcrasına Dair Kanunu da yürürlükten kaldırılıyor.

Memuriyet kalkacak
Bakanlığın 8 ay önce hazırladığı ancak Bakanlar Kurulu'na sunulmayan 153 maddelik taslak, yabancı hekimler boyutuyla yeniden gündeme geldi. Taslak, yasalaşıp yürürlüğe girerse mevcut 20 kanunu yürürlükten kaldıracak.

Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarz - ı İcrasına Dair Kanunu da yürürlükten kaldıracak olan taslak, yabancı sağlık personeline sadece özel sektör değil, devlet kapılarını da sınırsız şekilde açıyor. Yabancı bir ülkedeki tıp fakültesinden alınan diploma denklik verilmesi açısından Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) denetimini devre dışı bırakan taslak, diploması Sağlık Bakanlığı'nca onaylanmış yabancılara hekimlik mesleğini Türkiye'de icra etme ve sözleşmeli personel olma hakkı getiriyor.
Taslak yasalaşırsa, "devlet hastanesi" yerini sağlık işletmesine bırakacak. Taslak, yasalaştıktan sonra 6 ay içinde devlet hastaneleri, sağlık işletmesine dönüştürülecek. Sağlık işletmeleri, il özel idarelerine devredilecek. Mevcut devlet memuruna sözleşmeye geçiş hakkı tanıyan taslak, sağlıkta sadece İş Kanunu'na tabi sözleşmeli olarak personel çalıştırılmasını öngörüyor. Böylece sağlıkta memuriyetten kaynaklanan iş güvencesi ortadan kaldırılıyor.

TTB tepki gösterdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Metin Bakkalcı, Başbakan Erdoğan'ın "yabancı hekim" projesini, "Hekimler dahil ülke insanını sevmeme göstergesi" olarak algıladıklarını belirtti. Bakkalcı, "Başbakan açıkça devlet adına oturduğu koltukta sağlığa yatırım yapmayacağını ifade etti. Türkiye tarihinde böyle bir cümle daha önce hiç edilmedi. Başbakan, Anayasa'nın gereği olanı, yani devletin halkı için sağlığa yatırım yapmasını istemediğini dile getirdi. Bu cümle nedeniyle derhal işgal ettiği koltuğu boşaltmalı. Kadir bilmez tüccar edasıyla konuşuyor" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber