Harçlığa e-cüzdan modeli geliyor öğrenci günlük limiti aşamayacak

Haber Giriş : 21 Şubat 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilerin uyuşturucu vb. kötü alışkanlıklar edinmemesi ve dengesiz beslenmenin önüne geçebilmek için harcamalarını ailelerin kontrol edebileceği yeni bir sistem geliştirildi.

Akıllı Kart Çözümleri'nin İngiltere'den esinlenerek tasarladığı kredi kartı benzeri ?e-cüzdan'a anne ve babalar istedikleri kadar para yükleyip harcama limitini belirleyebiliyor. Öğrenciler harçlık yerine bu kartlarla tüm ihtiyaçlarını okul içerisinde karşılarken, tüm harcamaları velilerin kontrolü altına alınıyor. İşyeri girişlerindeki turnikelerden geçerken okutulan temassız kartların aynısı olan e-cüzdanı okuyacak sistem kantine kuruluyor. Kasiyer, bilgisayarlı kasaya parmağı ile dokunarak çocuğun ne istediğini belirliyor. Para öğrencinin kartından düşürülüyor. İstanbul ve Antalya'daki bazı özel okullarda uygulanan projenin mimarı Akıllı Kart Çözümleri'nin üst yöneticisi Gökhan Kavasoğlu'nun verdiği bilgiye göre, veliler çocuğunun haftalık ne kadar harcama yapacağını ve neler yiyebileceğini gün gün belirleyebiliyor. Örneğin, çocuğu obez olan bir baba, karta 5 Yeni Türk Lirası yükleyerek günde 1 kolanın dışında ikinci bir kola almasına engel olabiliyor. İkinci kez kola almak isteyen çocuğa sistem kesinlikle izin vermiyor. Bu sayede çocuğun sağlıksız beslenmesi de kontrol altına alınabiliyor. İnternet kullanan veliler karta parayı kendileri yüklerken, bu imkanı olmayan ebeveynlere ise okul yönetimi yardımcı oluyor.

Sistemin önümüzdeki dönem devlet okullarında da kurulması planlanıyor. Kavasoğlu, 2007-2008 eğitim öğretim yılı için Milli Eğitim Bakanlığı ile masaya oturmaya hazırlanıyor. Kavasoğlu, "Devlet okullarına sistemi bedava kurmayı önereceğiz. Yılda bir kere kayıt döneminde öğrenci başına ortalama 10 YTL gibi bir ücret almayı düşünüyoruz. İlk aşamada 100 binin üzerinde öğrencinin bu kartları kullanmasını hedefliyoruz." diyor. Kavasoğlu'na göre, Türkiye'de öğrencilerin alkol ve uyuşturucuya başlama yaşı 9'a kadar düştü. Uyuşturucu çeteleri ilköğretim okullarının kapısına kadar ulaştı. Çeteler, öğrencileri bağımlı hale getirebilmek için her türlü hileye başvuruyor. Hatta hapların fiyatlarını öğrencilerin harçlıklarıyla alabilecekleri seviyeye indiriyor. Her yıl eroin kullanma oranı yüzde 100 artıyor. Bu nedenlerden dolayı ABD ve Avrupa'daki okullarda yaygın şekilde kullanılan e-cüzdan projesi çocukların korunmasına yönelik atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. İnternetten para yüklemesinin yapılabildiği kolay sistemin maliyeti 30-50 bin Euro arasında değişiyor. Bazı özel okul ve dershanelerde faaliyete geçen sistemi kurmak isteyen devlet okullarının kaynakları buna elvermediği için ikinci bir model tasarlandı. Daha basit bir teknoloji kullanılarak hazırlanan sistemi devlet okullarına ücretsiz kuracaklarını belirten Kavasoğlu, tüm teknik desteği vereceklerini söylüyor.

Akıllı kart pazarı 3 kat büyüyecek

İlköğretim çağındaki çocuklara ilk kartlı alışveriş deneyimini yaşatacak akıllı kart pazarının 3 kat büyüyeceği öngörülüyor. Banka kartları, cep telefonu içinde kullanılan sim kartların ağırlığı oluşturduğu pazar, e-imza yasasının gündeme gelmesiyle daha da canlandı. 2 ay içinde proje için fiyat teklifi başvurusunda bulunan müşteri sayısının geçen yılın 3 katı olduğunu bildiren Kavasoğlu, ekonomik istikrarın yatırımcıyı cesaretlendirdiğini kaydediyor. Türkiye, özellikle bankacılıkta Kuzey Amerika'dan daha fazla akıllı karta yönelmiş durumda; 2004'te 42 milyon adede ulaşan kart sayısı ile dünya sıralamasında 11., 65 milyar dolara ulaşan işlem hacmi ile 12. sırada yer aldı. Akıllı kart teknolojisindeki güvenlik önlemlerine de değinen Kavasoğlu, e-cüzdan dahil tüm kartlarda güvenliğin son derece yüksek olduğuna dikkat çekiyor: "Pratik açıdan bakıldığında yüzde 100 güvenlik vardır diyebiliriz. Bu sistem internette yaptığınız işlerin bilgisayar korsanları tarafından çökertilmesi gibi bir iş değil. İşlem tek bir makine üzerinden yapılıyor."

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber