Sigara yasağının kapsamıda dair kanun teklifi alt komisyonda

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Şubat 2006 21:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Komisyonda, sigara içilmesi yasaklanan yerlerin genişletilmesine ilişkin kanun teklifinin yeniden düzenlenmesi için alt komisyon oluşturması kararlaştırılırken Komisyona bilgi veren RTÜK Başkanı Zahid Akman da "Sigarayla profesyonelce mücadele için sigaraya 1-2 kuruşluk zam yapılıp fon oluşturulmalı. Fonda birikecek parayla yayıncı kuruluşlara destek verilebilir." dedi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, sigara içilmesi yasaklanan yerlerin genişletilmesine ilişkin kanun teklifinin yeniden düzenlenmesi için alt komisyon oluşturulması kararlaştırıldı.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında toplanan komisyonda, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi ele alındı.

RTÜK Başkanı Zahid Akman, tütün ve tütün mamullerinin zararlarıyla mücadeleye ilişkin yayınlar konusunda, komisyon üyelerine bilgi verdi.

Özel yayın kuruluşlarının, sigaranın zararlarına yönelik ayda 90 dakika yayın yapma mecburiyeti olduğunu belirten Akman, bu sürenin pratikte uygun olmadığını savundu.

24 ulusal televizyon kanalının yanı sıra 1500'e yakın radyo ve televizyon bulunduğunu kaydeden Akman, günde ortalama 40 dakika toplam yayın yapıldığını; bunun da denetlenemediğini söyledi.

Sigaranın zararlarına yönelik, aylık 90 dakika zorunlu yayının 30 dakikaya indirilmesi gerektiğini belirten Akman, şöyle devam etti:

''Yayın süreleri uygulanabilir hale getirilmeli. Yayın süresini 30 dakikaya indirelim, uygulamada sıkı takip yapalım. Yayınlar, daha profesyonel olarak hazırlanabilir. Sigarayla mücadelede, profesyonel yayınlar için sigaraya 1-2 kuruşluk zam yapılıp fon oluşturulmalı. Fonda birikecek parayla yayıncı kuruluşlara destek verilebilir. Yayıncı kuruluşlarda rekabet var, sürelerini satıyorlar. Reklam sürelerinin artırılması yönünde talepleri de var. Profesyonelce yayın yapılması, kurulacak fonla sağlanabilir.''

''AMAÇLARI, TÜTÜN İÇENLERİ İDAM ETMEKTİR''

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, görüşülen teklifin her maddesinde, maddelerin her fıkrasında bir sorun olduğunu, bunların düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Durdu, ''Tütünü külliyen yasaklamak istiyorsunuz. Arkadaşların amaçları, tütün içenleri idam etmektir. Keşke böyle bir şey olsa, ancak buna imkan yok. Teklif metni, uygun hale getirilmeli'' diye konuştu.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ise ''Kanun çıkar da yamuk yumuk olur. Sonra hakkımızda 'Doktorlar bilmiyor, aralarında avukat da mı yoktu' derler. Alt komisyon kurup, teklifi kanun tekniğine uygun hale getirmeliyiz'' dedi.

Kutlu'nun önergesi doğrultusunda alt komisyon oluşturuldu. Alt komisyon çalışmalarını bir haftada tamamlayacak. TBMM Adalet Komisyonu, alt komisyon raporunu görüşmek üzere 1 Mart Çarşamba günü toplanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber