Ata'nın büstünü 75 yıldır koruyorlar

Ulu önder Atatürk'ün ölümünden önce yapılmış sayılı büstlerinden biri, Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Avcılar Köyü'nde bulunuyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 04 Eylül 2013 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ata'nın büstünü 75 yıldır koruyorlar

Ulu önder Atatürk'ün ölümünden önce yapılmış sayılı büstlerinden biri, Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Avcılar Köyü'nde bulunuyor. Kaidesinde Ata'nın 'Köylü, milletin efendisidir' sözü bulunan büst, ilk günkü yerinde özenle korunuyor.

Avcılar Köyü Muhtarı Mehmet Emin Solak, "Polislikten emekli olan Ahmet Altay, köyümüze döndüğünde muhtar seçilmiş. 1934-1938 yıları arasında bu görevi yapmış. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 13 Nisan 1934 tarihinde Edremit'ten Çanakkale'ye giderken köye sınır olan Manastır Çayı köprüsü yakınlarında konaklamış, rahatsızlığı nedeniyle köylünün ısrarlı ziyaret isteğini yerine getiremiş. Burada kendisi ile görüşen muhtarımızın ısrarı üzerine kendisine bir büstünü gönderme sözü vermiş ve İstanbul'a dönünce bunu yerine getirmiş. Büst, 1938 yılının Mayıs ayında köyümüze gönderilmiş ve törenle köy meydanına dikilmiş" dedi.

Atatürk'ün sağlığında dikilen ilk büst olma özelliğini taşıyan ve o tarihte bir eşini de İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nda bulduğunu belirten Solak, böyle bir büstün bu köyde olmasının gururunu yaşadıklarını söyledi.

Muhtar Solak, ilk günkü yerinde özenle korunan büstün her hafta başında bakım ve temizliğini yaptıklarını da söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber