Bayındırlık çalışanları üvey evlat mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Şubat 2006 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'BAYINDIRLIK ÇALIŞANLARI ÜVEY EVLAT'

BASK'a bağlı Bağımsız Yapı İmar-Sen Genel Başkanı Bayram Zengin bir basın açıklaması yaparak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan ve Denge Kanunu olarak bilinen 'Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın, Bayındırlık ve İskan Bakanlğı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarda çalışanlar arasında infiale yol açtığını, bu feryadı Hükümetin duyması ve gereğini yapması gerektiğini söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarda genel idare hizmetleri ve mühendisi, teknikeri ve teknisyeni ile teknik hizmetler sınıfında çalışanların ısrarla ve sürekli mağdur edildiğini belirten Zengin, "Tasarıyla yapılacak düzenlemenin, kamuda çalışanlar arasında adaleti sağlama ve eşit değerde işe eşit ücret ödeme ilkesi ile bağdaştırılması mümkün değildir" dedi.

Tasarıda değişiklik yapılması için Hükümet ve Meclis nezdinde çalışma yürüttüklerini belirten Bağımsız Yapı-İmar Sen Genel Başkanı Bayram Zengin basın açıklamasında şöyle dedi:

"Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalışanlar, nitelikli personeldir. İster genel idare hizmetleri, isterse teknik hizmetler sınıfında olsunlar, hiçbir ek ödemesi veya iyileştirmesi olmayan, buna karşılık teknik ve hukuki sorumluluğu yüksek bir kesimdir. Bu kesime yapılan haksız uygulamalar, bir hükümetten diğerine miras kalır gibi devam ettirilmekte ve sabır sınırlarını zorlamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında ücret adaletini sağlamayı amaçlayan 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye rağmen 5 yıl boyunca teknik ve genel idare hizmetleri personeli için hiçbir olumlu adım atılmamıştır. Bayındırlık çalışanları taban aylığa yansımayacak 40 +40 YTL gibi göstermelik iyileştirme değil ücret adaleti istemektedir.

İYİLEŞTİRME EN AZ 200 YTL OLMALI.

14 Ekim 2005 tarihinde kamuoyuna açıklanan ve bu Hükümetin hazırladığı Kamu Personeli Kanunu Tasarısı Taslağı'nın 'ilave ödemesi bulunmayan personele yapılacak ek ödeme' başlıklı Geçici 24 üncü maddesi, bu durumda olan personele, 'sosyal yardımlara ilişkin hükümleri yürürlüğe girinceye kadar, 200 YTL ek ödeme yapılması'nı öngörmektedir. Tasarı şu an kabul edilmiş olsa, 200 YTL tutarındaki ödeme hemen başlatılacaktır. Bu uygulamanın mali alt yapısı da hazır durumdadır. Bu nedenle, Tasarıda değişiklik yapılarak, iyileştirme 2006 yılı için aylık 200 YTL olmalıdır.

59. Hükümet döneminde hem genel bütçe hem de döner sermaye veya çeşitli fonlardan bir çok kamu kurum ve kuruluşu çalışanlarına ortalama 300 YTL tutarında ek iyileştirme yapılmıştır. Tek istisna Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluş çalışanlarıdır. Ülkenin her yanında, gerektiğinde canı pahasına görev yapan bayındırlık çalışanları üvey evlat muamelesini hak etmemektedir.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANINI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ.

Bayındırlık ve İskan Bakanı sayın Faruk Özak'ı personeline sahip çıkması için göreve çağırıyoruz: Tasarı bu haliyle yasalaşmamalıdır.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarda çalışanların sayısı 25 bin kişiden ibarettir. Ama yerelinden geneline alt yapı hizmetleri ile tapu ve kadastro hizmetleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığının sorumluluğundadır. Ülkeyi bayındır hale getirmekle görevli olanların günlük geçimde acze düşürülmeleri ve sonra da onlardan hizmet beklenmesi mümkün değildir.

Kamudaki ücret adaletsizliği bir yandan farklı kurumlarda çalışan fakat aynı işi yapanlar arasında yaşanırken, diğer yandan işçi-memur ücretlerinde yaşanmaktadır. Devlet açısından asıl olan, ücrette adaleti sağlamak ve çalışanlara aile sorumluluklarını yerine getirebilecekleri sosyal ücreti temin etmektir.
Sendikamızca bayındırlık çalışanları arasında yapılan bir ankette, 'kurumunuzda çalışmaktan memnun musunuz?' sorusuna verilen 'Hayır' cevabı oranı yüzde 72'dir. Aynı ankette, başka kurumlara geçmeyi düşünenlerin oranı ise yüzde 74'tür.

İkinci iş veya ticaret yapması yasak olan, hatta memur onuruna zarar getireceği düşüncesiyle borçlanması disiplin konusu olan kamu görevlilerinin açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmesi utanç vericidir.

En düşük memur aylığı 540 YTL, en düşük geçici işçi aylığı ise 760 YTL'dir. Denetleyici ve düzenleyici kurullarda en düşük memur aylığı 2 000 YTL, teknik personelin aylığı ise 3 000 YTL'dir. Bu rakam Bayındırlık ve İskan Bakanlığında teknisyenler için 650, teknikerler için 700-900 YTL ve mühendisler için 750-1000 YTL'dir. Verimli ve nitelikli hizmet üretilmesi çalışma barışının sağlanmasına bağlıdır. Oysa ücret dengesizliği çalışma barışını dinamitlemektedir.

RAZİ TAZMİNATLARINDAKİ ARTIŞ GÖSTERMELİK

Tasarının, teknik hizmetler sınıfında çalışanlara öngördüğü artış, aslında 30 gün boyunca araziye çıkacak personel için 5 puan ek özel hizmet tazminatıdır. Bunun komik bir rakam olması yanında şarta bağlanması rencide edicidir.

Teknik hizmetler sınıfına mensup personele yapılacak ek özel hizmet tazminatı ödemesinin şarta bağlanması, bundan bir kısım personelin, o da göstermelik olarak yararlanacağı anlamına gelmektedir. Emniyet hizmetleri ile din hizmetleri sınıfı personeline yapılacak ek ödemeler nasıl herhangi bir şarta bağlanmamışsa, teknik personele yapılacak ödemelerin de şarta bağlanmaması ve oranların anlamlı bir düzeye çıkarılması gerekir.

Hükümet, teknik elemanların 1998'den 2004'e kadar altı yıl boyunca aldıkları arazi tazminatlarının 2004 yılında kaldırılmasına duyulan tepkiyi bu göstermelik artışla önlemek istemektedir. Söz konusu Tazminatın göreve çıkmaya hazır personelin tümüne ödenmesi ve genel idare hizmetleri sınıfı çalışanlarını da kapsaması ve oranın yükseltilmesi gerekir.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber