Konut kredisinde 'değişim' rekabeti

Haber Giriş : 01 Mart 2006 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KKDF'nin kalkmasıyla birlikte, konut kredisi kullananlar bankalara hücum etti. Bankalar müşteriyi kaçırmamak için, alternatiflerine göre daha ucuz kredi faizleri vaat ediyor

Maliye Bakanlığı'nın konut kredisinde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'nu (KKDF) kaldırması, bankalar ile tüketiciler arasında faiz oranı pazarlığı döneminin başlamasına neden oldu.

Maliye, 10 Şubat'ta Türkiye Bankalar Birliği'ne gönderdiği yazı ile konut kredisinin faiz oranlarının yeniden yapılandırılmasında, kredi borcunun başka bir bankaya transferinde, krediyi YTL'den dövize, dövizden YTL'ye çevirmede veya inşaat tamamlamada, kredi faizinin yüzde 15'i oranında alınan KKDF'nin alınmasına gerek olmadığını bildirmişti.

Bu haberin basında yer alması sonrasında, tüketiciler banka şubelerinin kapısını aşındırmaya başladı. Bankalar şimdi konut kredisi kullanan müşteriyi kaçırmamak için cazip alternatifler sunuyor.

Bankalar, başka bir bankadan kredi kullanarak borcunu kapatmak isteyen tüketicilere alternatif bankanın maliyet hesabını çıkartıyor. Müşteriye alternatifinden daha ucuz oranla kredi kullandırmayı teklif ediyor.

Müşteriye sunulan yeni kredi faiz oranında, kalan ana para, kredinin vadesi ve müşterinin profili ön plana çıkıyor. Bankalar, eski ve itibarlı müşterilerine daha cazip faiz oranlarıyla krediyi yeniden yapılandırmayı öneriyor.

Masraflar yüzde 2'den başlıyor
Ortalama 100 bin YTL'lik kredide dosya parası, sigorta, ekspertiz ücreti ve komisyon adı altında yapılan kesintilerin tutarı 2 bin ile 5 bin YTL arasında değişiyor.
24 Şubat itibariyle Türkiye'de konut kredisi bakiyesinin 14 milyar YTL civarında olduğu tahmin ediliyor. Ortalama kredi faiz oranının ise yüzde 1.5 düzeyinde olduğu belirtiliyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber