Bakan Çelik: Rektörlük için kabzımalı teklif etmeyeceğiz!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2006 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kurulacak 15 yeni üniversitenin kurucu rektörlerinin seçimiyle ilgili olarak, "Biz Cumhurbaşkanı'na kimi teklif edeceğiz acaba.

Biz sebze halindeki kabzımalları, sokaktan toplayacağımız adamları rektör diye teklif etmeyeceğiz ki. Bu YÖK sistemine göre profesör ünvanını almış insanları teklif edeceğiz, biz tutup ithal insan getirmeyeceğiz" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, kurucu rektörlerin seçim yöntemini Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle veto ettiği 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin yasanın Geçici 1'nci Maddesi hakkında CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın verdiği önerge görüşülürken karar yeter sayısı bulunamadığı için çalışmasına yarına kadar ara verdi.

ÇELİK'TEN, CUMHURBAŞKANLIĞI'NA "ÇİFTE STANDART" İMASI

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, getirdikleri atama yönteminin de Anayasa'nın ruhuna uygun olduğunu belirtirken, gecmişte bu şekilde kurulan üniversitelere de kurucu rektörlerin bu şekilde atandığını anımsattı. Çelik, "Benim anlamakta güçlük çektiğim şey şudur: Bakın fakülteleri kanunla kurmuyoruz, fakülteler Bakanlar Kurulu kararıyla kurulur. Biz siyasi irade olarak fakülte kuruyoruz yüksek okul kuruyoruz. Ancak rektör ataması yapılması teklif dahi edemezsiniz, bunu anlamak mümkün değil. O günde ülkede anayasa hukukçuları vardı. Burada çifte standart var, başkası için adet olan şey bizim için niçin kabahat olsun" diye konuştu.

İktidara geldiklerinden beri Bakanlar Kurulu kararıyla 81 fakülte ve yüksek okul kurduklarını, 48'i içinse çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Çelik, "Bu üniversitelere 30 bin 81 yeni kadro ihdas ediyoruz. Bu tabelayı asmak bu kadar kolaydı da bugüne kadar siz niye asmadınız acaba?" dedi. "YÖK'ün her icraatını savunma gereğini hissediyorsunuz, bu size yakışıyor mu? Nihai atama merci Cumhurbaşkanıdır. Hem seçme hem atama yetkisi veriyorsunuz bu anayasanın ruhuna uygundur" diyen Çelik, şunları söyledi:

REKTÖRLÜK İÇİN KABZIMALI TEKLİF ETKMEYECEĞİZ HERHALDE

"Biz Cumhurbaşkanı'na kimi teklif edeceğiz acaba. Biz sebze halindeki kabzımalları, sokaktan toplayacağımız adamları rektör diye teklif etmeyeceğiz ki. Bu YÖK sistemine göre profesör ünvanını almış insanları teklif edeceğiz, biz tutup ithal insan getirmeyeceğiz. Siyaset kurumuna reşit değilmiş gibi muamele yapma kesinlikle özellikle siyasetçilere yakışmıyor. AB'de rektör nasıl atanıyor biliyor musunuz? Bazılarında milli eğitim bakanı tarafından atanıyor. Bütün bunlardan sonra 'bilimsel özerkliğe aykırıdır' anlayışı gerçeğe aykırıdır diyorum. Bu uygulamayı ilk defa biz icat etmedik."

"ÜNİVERSİTE KURUYORUZ BOSTAN KULUBESİ DEĞİL"

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, "Biz inatla iş yapmıyoruz" dedi.

Yeni üniversitelerde getirilen 30 bin 81 personelle kadrolaşılacağı eleştirisini kabul etmeyen Çelik, "Biz üniversite kuruyoruz bostan kulubesi kurmuyoruz. Kadro vermesek 'niye vermiyorsunuz' diyeceksiniz. Üniversite kurduğunuzda kadro vermek zorundasınız. Akademik kadroların nasıl doldurulacağı yasalarda bellidir. İdari kadrolara atama da merkezi sınavla olur" diye konuştu.

Gazalcı'nın, kurucu rektörlerin 6 aylığına, YÖK'ün önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanınca seçilmesi yönündeki önergesi oylanırken verilen aralara rağmen üç kez karar yeter sayısı bulunamadığı için TBMM Başkanvekili İsmail Altekin birleşimi kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber