İlk TSE belgeli anaokulu...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2006 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2006-2007 eğitim-öğretim döneminden itibaren, anaokullarındaki tam gün eğitimden ikili eğitim (sabahçı-öğlenci) uygulamasına geçileceğini belirterek, "Amaç, kesinlikle kapasite artırmak değil, çocukları daha ilk yıllarda, tam gün eğitimle, okul ortamında tutarak soğutmamak ve bıkkınlık oluşturmamak. Çok küçük yaşlarda çocuklarımız okula karşı antipati duyabilirler" dedi.

Bakan Çelik, Türkiye'de ilk kez bir devlet okulunun TSE belgesi alan öğrencilerini Bakanlık binasında kabul etti. Kabulde, davetliler anaokulu öğrencileri olunca, ortaya renkli görüntüler ve herkesi kahkahaya boğan diyaloglar çıktı. Mesaisine anaokulu öğrencilerini kabul ederek başlayan Bakan Çelik, kabulün yapılacağı salona girer girmez 04-05 yaş grubu anaokulu öğrencilerinin "Çelik amca, nerde kaldın?" sorusuna muhatap oldu. Alışılagelmiş protokol kurallarının dışında gerçekleşen kabulde Çelik, yerlerinde duramayan çocukların sorularıyla ve davranışlarıyla güne bol kahkahalı, bir gündemle başlamış oldu. Çocukları tek tek öpüp, hediyeler veren ve onlara sorular yönelten Çelik'e minikler, "Hadi otur yerine" ve "Sen burada mı uyuyorsun?" sorularını yöneltti. Bakan, sorular karşısında bir yandan gülüp bir yandan da cevap vermeye çalıştı.

Çelik, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta'nın TSE Belgeli Çankaya Cumhuriyet Anaokulu'nun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermesinin ardından, MEB'e bağlı anaokullarında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan, anaokullarındaki günboyu eğitim sürelerinin kısaltılarak, tam gün eğitimin yarım güne çekildiğini belirtti ve uygulamanın seneye 2006-2007 eğitim-öğretim döneminde başlanacağını açıkladı. Çelik, göreve geldiklerinde Türkiye'de okulöncesi eğitimin yüzde 11'ler seviyesinde olduğunu, yapılan çalışmalarla bu oranın yüzde 20'leri aştığı bilgisini vererek, yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte bu alanda sıçrama yaşanacağını söyledi.

YARDIMCI ANNE VE ABLA UYGULAMASINA SON

Çelik, Türkiye'de Edirne'den Kars'a tüm okulların TSE Belgesi alabilme çerçevesinde, bütün okulların bir yarış içerisinde eğitim ve yaşam koşullarını daha iyi şartlara taşıyarak kaliteye ulaştıracaklarına olan inancını yineleyerek, yayınlanan anaokulları yönetmeliğiyle birlikte sabahçı-öğlenci sistemiyle anaokullarındaki yeni düzenlemenin önemini ve mevcut tekli eğitimin sakıncalarını anlattı. Bakan Çelik, "Seneye anaokullarında eğitimi sabahtan akşama kadar değil, tek öğün haline getiriyoruz. Kesinlikle amacımız, sayı kapasitesini artırmak değil. Çocuklarımız sabahtan akşam 5'e kadar çok küçük yaşlarda okula antipati duyabilirler. Bıkkınlık yaşayabilirler. Yeni sisteme yeni yılda geçilecek. Gün boyu eğitimde çocuklara sabah, öğle ve ikindi kahvaltısından velilerden ciddi paralar alınıyordu. Artık bu para alınmayacak" diye konuştu.

Anaokullarında, alanında uzman kadrolu öğretmenlerin dışında çalıştırılmakta olan "yardımcı abla, eğitici anne" uygulamasına da son verileceğini, bunun yerine eğitimli uzman usta öğreticiler alınacağını kaydeden Çelik, "13-14 yaşlarda olan yardımcı ablaları bu okullara sokmak doğru değil. Bu uygulamalara son veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Çelik ayrıca, yeni uygulamayla velilerden alınan ücretin de düşmesi anlamına geleceğini, ebeveynlerin çocuklarının yanlarında beslenme çantaları hazırlamaları sonucunda giderlerinin daha da düşeceğini söyledi.

Ancak, anaokullarında günlük eğitim sürelerinde yapılacak değişiklikle birlikte, tam gün çalışan anne ve babaların, bu uygulama karşısında zor duruma düşecekleri belirtiliyor. Çocuklarını anaokullarına (okulöncesi eğitim) gönderen çalışan ebeveynler, bu uygulamayla ya ek bir bakıcı ya da özel bir kreşe göndermekle karşı karşıya kalacaklar. Eğitim çevreleri bu konuda çalışan anne-babaların, sabahtan öğleye kadar ya devlet anaokuluna, öğleden sonrada 2. bir kreşe veya bakıcı tutmak zorunda kalıp, 2. bir gider kalemi ödemek durumunda kalacaklarını belirtiyor. Çelik, okulöncesi eğitime ilişkin yaptığı açıklamaların ardından Ankara İL Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta ile TSE Belgesi alan anaokulu müdürü ve çalışanlarını kutladı, TSE belgelerini takdim etti. Çelik, öğrencilerin kendisi için hazırladığı hediyeleri kabul ederken kendiside öğrencilere yap-boz hediyesi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber