Kovulan Amerikalı Öğretim Görevlisi ?gitmem' diyor

Haber Giriş : 06 Mart 2006 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Derslerde Hz. Muhammed'i kötülediği Hıristiyanlığı övdüğü, Türkiye'yi ve Atatürk'ü aşağıladığı iddiasıyla Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi'ndeki görevine son verilen Van Stone kendini savundu. Gerçek bir Hıristiyan olduğu için karikatür krizinin ardından görevine son verildiğini öne süren Stone, ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi. Üniversite yönetiminin oturduğu lojmanı acilen boşaltmasını istediğini belirten Stone, ?Nereye gideceğimi bilmiyorum. Rektör Ayşe Soysal ile görüşme talep ettim ama kabul edilmedi? diye konuştu.

DAVA AÇABİLİRİM

Ülkesine gitmeyeceğini, üniversiteye dönmek istediğini belirten Van Stone, dava açabileceğini söyledi.

Derslerde Hz. Muhammed'i kötüleyip Hıristiyanlığı övdüğü, Atatürk'ü aşağıladığı, Türkiye'nin tipik bir üçüncü dünya ülkesi olduğunu söylediği iddia edilen Van Stone, bu suçlamalarla ilgili olarak şunları söyledi:

?Özgür fikirlerimden dolayı rahatsız oldular. Profesyonel bir kişiyim. Sadece yalaka biri değilim. Zaten bunlar yalaka olmadığım için başıma geldi. ?Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar' diye Türkçe bir atasözü var. Bana olan da bu. Küçük mantalite. Türkiye için üzgünüm. Karikatürü görmedim. Sınıfta göstermedim ama özgür düşüncelerimi açıkladım.?

Düşüncelerini açıkladığı için bazı öğrencilerin sözlü tacizine maruz kaldığını dile getiren Van Stone, ?Öğrencilerim sadece sözle taciz ettiler ama adını vermek istemediğim bir meslektaşım, bana defalarca ?mother fucker' diye küfür etti. Şaşırdım? diye konuştu.

DİNİME BAĞLIYIM

Kendisini ?gerçek bir Hıristiyan' olarak tanımlayan Van Stone, bu yüzden ayrımcılığa uğradığını iddia etti. Okulda başka yabancı hocaların da bulunmasına rağmen diğerlerinden farklı olarak kontratının erken bitirildiğini öne süren Stone, ?Gerçek Hıristiyan olduğum için bana ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum. Dinime bağlı bir kişiyim, kiliseye gidiyorum. Türkiye'de gerçek bir Hıristiyan olarak yaşıyorum? dedi.

Boğaziçi: Dini sıfatını kullanıyordu

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Rektörlüğü, Van Stone'un iddialarının asılsız olduğunu bildirdi. AKŞAM'a konuşan bir yetkili, ?Boğaziçi laik bir devlet üniversitesidir. Van Stone kurumsal mailinin altındaki imzasında Amerikan Evangelist Kilisesi'nden olduğunu yazıyor. Kimse üniversite içinde kendi dinini ya da milliyetini imza olarak kullanamaz. Üniversitede akademik imza kullanılır? diye konuştu.

Maaş kesme cezası almış

BOĞAZİÇİ Üniversitesi yönetimi sömestr tatilinde izin almadan ABD'ye giden ve zamanında dönmediği için sınavlara girmeyen Van Stone'a disiplin ve aylıktan kesme cezası verdi. Üniversiteden bir yetkili, Stone'- un kendi yerine derse giren öğretim görevlisini taciz ettiği için üniversiteyi ve lojmanı terk etmesini istediklerini söyledi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber