Kapıkule'de 5 polise daha tutuklama kararı

Haber Giriş : 06 Mart 2006 19:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAPIKULE Gümrük Kapısı'nda görevli polislere yönelik rüşvet operasyonu kapsamında tutuksuz yargılanan 8 polisten 5'i daha mahkeme tarafından tutuklandı. Rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan polislerin sayısı 24'e çıktı.

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ?suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, zincirleme şekilde cebri irtikap ve bu suça iştirak' suçlamalarıyla yargılanan ve Edirne Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan 19 polis sabah saat 09.00 sıralarında adliyenin arka kapısına getirildi. Geniş güvenlik önlemleri altında iki zırhlı araçtan indirilen tutuklu polisler daha sonra duruşma salonuna çıkarıldı. 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama saat 10.00'da başladı. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Mehmet Şükrü Öztürk, Ali Turan, Fuat Boyalıoğulları, Hüseyin Aksoy, Mehmet Cıvak, Cihan Aydın ve Kadir Öztoprak da katıldı, tutuksuz sanık polis Murat Kuz ise katılmadı.

Kapıkule'de görevliyken gizli kameralarla rüşvet aldığı görüntülenen tutuklu polisler geçen cuma günü ifade vermişti.

7 saat süren duruşmada tutuksuz yargılanan 8 polisten 7'si ifade verdi. Sanık polis Şükrü Öztürk, görüntülerde meslektaşı Cevat Kösem'in masasına bıraktığı paranın, ?öğlen yemek parası, not kağıdı, ihbar notu' olabileceğini söyledi.

Sanık polis Ali Turan ise ifadesinde, arkadaşlarının isteğine göre nöbet çizelgesi yapmadığını, kendisinin taslak bir liste yaptığını ve son şekline şube müdürünün karar verdiğini söyleyerek, nöbete gelenlerin nerede görevli olduğunu işe geldiklerinde öğrendiğini anlatarak, ?Para karşılığı nöbet yazmam mümkün değil. Ben polis arkadaşım Bursa'ya gittiğinde kestane şekeri almasını istemiş ve para vermiştim. Bana bu parayı geri verdi? dedi.

Sanık Polisler Fuat Boyalıoğlu, Hüseyin Atksoy, Mehmet Cıvak da kimseden para almadıklarını zaman zaman arkadaşları ile aralarında borç alış verişi olduğunu söylediler.

AKREP Mİ DİYE BAKMADIN MI?

Mahkemede ifade veren tutuksuz sanık Cihan Aydın, görüntülerde arkadaşının kendisine ne verdiğini hatırlamadığını, not kağıdı olabileceğini söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Halil Uçar sanık polise, ?Aldığın not kağıdına neden bakmıyorsun, bekli de sana akrep verdi' demesi üzerine ise Aydın, ?Yanımızda grup amirimiz var nasıl bana versin? Zaten görüntülerde de ne olduğu belli değil. Bu kadar insan içinde gizlice para verilir mi?? yanıtını verdi.

Sanık polis Kadir Öztoprak'ın Bulgar çıkış noktasında muhafaza kulübesinde kendisine ?Al bu da senin olsun' denilen görüntüleri ile ilgili verdiği ifadesinde, ?Ben tek başıma nöbet tutuyordum. Muhafaza memurları üç kişi nöbet tutuyorlar. Sigara alma için para vermiştim, alamamışlar onu geri verdiler? dedi.

Mahkemede tanık olarak ifade veren ve eskiden Kapıkule'de çalışan Hüseyin Çelik ise ?Pasaportlarında kazıntı olanlar polis ile şubeye gelirdi. Ancak mühürler okunmadığı zaman ise yolcular tek gelir biz inceler ve sonra bir not kağıdı ile geri yollardık. Bu şekle bazen hiç olmaz, bazen de birkaç tane olabilir. Bizim yazdığımız kağıtları arkadaşların kontrol edip etmediğini bilemem. Biz bu kağıtlara pasaport numaralarını da yazıyoruz? diye ifade verdi.

ÖĞLE TATİLİ

Mahkeme, sanıkların ifadelerinin alınması ve tanığında ifade vermesinden sonra duruşmayı öğleden sonraya bıraktı. Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde öğleden sonra devam eden yargılamada sanık vekilleri savunma yaptı. Sanık vekilleri savunmalarında suçun oluşmadığını ve müvekkillerinin tutuksuz yargılanmaları talep ettiler.

5 TUTUKLAMA DAHA

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti sanık ve avukatlarının savunmalarından sonra karar için duruşmaya kısa bir ara verdi. Daha sonra yeniden başlayan yargılamada mahkeme heyeti, suçun işlendiği yönünde kuvvetli şüphe bulunduğu, irtikap suçunun kanunda cezasının üst sınırının kaçma şüphesi doğuracağından ve tanıklar üzerinde etki yapma ihtimali bulunduğundan 19 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet tutuksuz sanıklar Mehmet Şükrü Öztürk, Fuat Boyalıoğulları, Hüseyin Aksoy, Mehmet Cıvak ve Cihan Aydın'ın üzerine atılı suç niteliği ve delillerinin tam olarak toplanmaması üzerine tutuklanmalarına karar verdi. Duruşma delillerin toplanması için ileri bir tarihe ertelendi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber