Demirel BÇG ile işbirliği yaptı

9. Cumhurbaşkanı Demirel, 28 Şubat sürecinde BÇG ile işbirliği yapmakla suçlanıyor. Suç duyurusunda "Demirel, askerin brifingini ihbar etseydi 28 Şubat yaşanmazdı" denildi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Eylül 2013 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ALİYE ÇETİNKAYA

28 Şubat davasında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için suç duyurusunda bulunuldu. Bir kısım müşteki avukatı ve kendisi de müşteki olan avukat Mustafa Polat'ın Erzurum'dan yaptığı suç duyurusu dilekçesini 13. Ağır Ceza Mahkemesi kabul ederek işleme koydu. Demirel, Batı Çalışma Grubu (BÇG) ile işbirliği yapmakla suçlandı. Mahkeme eğer hukuki bir süreç başlatmak isterse hazırlanacak fezleke Meclis'e gönderilecek. Dilekçede Cumhurbaşkanı Demirel'in kendisine askerler tarafından verilen brifingin belgelerine göre, brifingle ilgili yargı yerlerine müracaat etmek yerine 'Sizlerle işbirliği yaparım' diyerek BÇG ile ittifak kurduğu iddia edildi. Dilekçede şu ifadeler yer aldı: "İrtica faaliyetleri ve Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan çalışmalar başlıklı belgeye göre, Cumhurbaşkanlığı'nın BÇG ile irtibat halinde olduğu anlaşılmaktadır. Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne hitaben yazdığı belgeye göre Cumhurbaşkanlığı'nın BÇG'den gelen talimatla Emniyet Genel Müdürlüğü personeli hakkında inceleme başlattığı anlaşılmaktadır. Müşteki tanık Bülent Orakoğlu'nun anlatımına göre cuntayla ilgili belgelerin Süleyman Demirel'e verildiği ve bunları geri cuntaya iade ettiğine açıktır." Dilekçede ayrıca inceleme tutanağına göre Erol Özkasnak'ın Hulki Cevizoğlu ile yaptığı konuşmada 28 Şubat sürecinin başlangıcının 17 Ocak 1997'de Demirel'e verilen brifing olduğunu söylediği kaydedildi. Dilekçede, "Eğer suç unsuru taşıyan bu brifing Demirel'e ilk verildiğinde ihbar edilseydi bu süreç hiç yaşanmayacaktı. Bu darbe olmayacaktı. 28 Şubat sürecini derinden yaşamış bir vatandaş ve bir avukat olarak illegal yapıyla bağlantısı bulunduğunu düşündüğümüz Demirel'in de cezalandırılmasını istiyoruz." Mahkeme savunma sonrasında Demirel ile ilgili suç duyurusunu incelenmek üzere Başsavcılığa gönderdi.

"BÇG'Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ SAYMAK TSK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ SAYMAKTIR"

28 Şubat davasında savunmasına devam eden Balyoz tutuklusu dönemin Harekat Daire Başkanı Orgeneral Çetin Doğan "Ben yasaları çiğnemek üzere değil çiğnememek için programlandım. Genelkurmay'da verilen brifingler rutin bir işlem" dedi. Doğan, "BÇG'nin kuruluş amacı ve faaliyeti, hükümetin 14 Mart 1997'de talimatı, Genelkurmay'ın 10 Nisan 1997 tarihli emirde belirtildi. Emirde, 'irticai olaylar hakkında ilgilileri ve yetkilileri uygun ve yasal platformlarda bilgilendirmek' ifadesi belirtmekte. Bu grubu terör örgütü saymak, Türk Silahlı Kuvvetlerini terör örgütü saymakla eş anlamlıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber