7 sözcük için 4 yıldır rafta bekleyen tasarı bu hafta görüşülecek

Haber Giriş : 12 Mart 2006 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) gelişmiş teknolojiye sahip sistem ve cihazları kiralayabilmesini ve böylece en fazla 3 yıl olan aktif kullanım süresinin değerlendirilebilmesi amacıyla hazırladığı tasarı 5 yıldır yasalaşabilmeyi bekliyor. Üstelik tek maddelik tasarıyla, mevzuatta sadece 7 sözcüklük değişiklik yapılması öngörülüyor.

4 YIL ÖNCE MECLİS'E ULAŞTI

Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde 7 Aralık 2001'de Meclis'e sunulan, "Türk Silahlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Planının Gerçekleştirilmesi Maksadıyla Gelecek Yıllara Sari Taahhütlere Girişme Yetkisi Verilmesi Hakkında Yasada Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı" 21.Dönemde görüşülemediği için kadük oldu. Bunun üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 4 Nisan 2003'te Meclis'e yeniden sunulan aynı tasarı, 15 Nisan 2003'te Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeniden kaydedildi. Aradan geçen neredeyse üç yıllık sürenin ardından komisyon nihayet, tasarıyı 16 Mart 2005 Perşembe günü görüşmeye karar verdi.

SADECE 7 SÖZCÜK İÇİN

Tasarıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Planının Gerçekleştirilmesi Maksadıyla Gelecek Yıllara Sari Taahhütlere Girişme Yetkisi Verilmesi Hakkında Yasa'nın 1'nci Maddesine, "finansal kiralama hariç kiralanması... araştırma ve geliştirme" sözcüklerinin eklenmesi öngörülüyor.

MSB "TEKNOLOJİ 3 YILDA ESKİYOR" DİYORDU

Tasarıyla 3833 sayılı söz konusu Yasaya sadece 7 sözcüklük ilave yapılması öngörülürken, aradan geçen 4 yılı aşkın sürede ordunun kullandığı bir kısım yüksek teknoloji ürünü cihazların aktif kullanım süresinin dolduğu da ortaya çıkıyor. Çünkü tasarının gerekçesinde sürenin önemi, "Gelişmiş veya gelişmekte olan teknolojiye sahip sistem ve cihazların aktif kullanım ömürleri, teknolojinin süratle gelişmesinden dolayı 1.5 ila 3 yıl arasında değişebilmektedir" denilerek açıklanıyor. Gerekçede, entegre sistemlerin satın alma yöntemiyle bölüm bölüm yenilendiği, donanım ve yazılım olarak sistemin birbiriyle uyumlu olması gerektiği için teknik sorunlarla karşılaşılabildiği, sistemin kiralanması halinde bakım, yazılım güncelleme, destek eğitimi ve hizmetin de kazanılmış olacağı vurgulandı.

Sistem genellikle 1.5 ila 3 yıllığına kiralanacağından ödemelerin böylece yıllara sari olarak yapılabileceği belirtilen tasarıda, kiralamayla ortak bir mimarinin de oluşturulabileceğine de işaret edildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber