Genelkurmay'dan 'vicdani ret' atağı

Haber Giriş : 13 Mart 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yasalarda boşluk bulunduğunu vurgulayıp çekerek, Türkiye'yi vicdani ret konusunda tazminata mahkum edince, Genelkurmay Başkanlığı harekete geçti. Komutanlık, yeni düzenleme yapacağı gerekçesi ile ülke çapındaki tüm askeri mahkemelere birer yazı göndererek, vicdani retçilerin sayısının tespit edilip en kısa sürede kendisine gönderilmesini istedi.

AİHM'nin Türkiye'yi mahkum ettiği davada, Osman Murat Ülke askerlik hizmetini yapmayı reddettiği için 8 kez "emre itaatsizlik" suçundan hapse atılmıştı. AİHM, Ülke'ye "alçaltıcı muamele" yapıldığı gerekçesiyle Türkiye'yi 11 bin Euro tazminata mahkum etmiş, Türkiye'ye "vicdani retçilere ilişkin yasal düzenleme" tavsiyesinde bulunmuştu. AİHM'nin bu kararı üzerine, istismara neden olacağı, Ülke'yle aynı durumdaki pek çok kişinin Türkiye'yi tazminata mahkum ettirebileceği endişesi taşıyan Genelkurmay Başkanlığı, vicdani retçiler konusunda özel bir çalışma yapma kararı aldı.

Genelkurmay Adli Müşavirliği, tüm askeri mahkemelere yazdığı yazıda, son yıllarda Yehova Şahitliği ve vicdani retçiler ile ilgili olarak yapılan başvuruların listesini istedi. Yazıda ayrıca, bu kişiler hakkında yapılan işlemlerin ve mahkemelerin verdiği kararların da bildirilmesi talep edildi. Alınan bilgiye göre, 'Askeri Ceza Yasası'nda yeni bir düzenleme yapılacak, "inanç ve düşüncelerin askerlik hizmetini yapmaya engel olmadığı, bu durumun mazeret kabul edilemeyeceği" açıkça ifade edilecek. Böylece, vicdani retçilerin AİHM'ye dava açmasının öne kesilecek. Bu arada, Türkiye de tazminat kararının reddi talebiyle itiraz hakkını kullanacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber