2 günlük bebeğin ölümünde doktor ve ebelere soruşturma izni çıkmadı

Zonguldak Valiliği İl İdare Kurulu, 23 yaşındaki Berna ve 36 yaşındaki Altın Yıldırım çiftinin 2 günlük bebeklerinin, doğumda beyninin oksijensiz kalması (perinatal asfiksi) sonucu gelişen sepsis (kan zehirlenmesi) ve akut böbrek yetmezliği nedeniyle ölmesi olayında incelemeyi tamamladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Ekim 2013 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2 günlük bebeğin ölümünde doktor ve ebelere soruşturma izni çıkmadı

Kurul, doktor S.Ş. ile ebeler N.T. ve N.K. hakkında, olayda ihmal veya kusurlarının bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma izni vermedi. Karara tepki gösteren Yıldırım çifti, Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti.Ev kadını Berna ve boyacı Altan Yıldırım'ın geçen 18 Temmuz'da Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde normal doğumla dünyaya gelen kız bebekleri, doğum sırasında beyninin oksijensiz kalması nedeniyle Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Çiftin Zeynep adını verdiği bebekleri, burada yapılan tüm müdahaleye rağmen, oksijensiz kalmasına bağlı gelişen sepsis ve akut böbrek yetmezliği nedeniyle 2 gün sonra öldü.

VALİLİK İNCELEMESİ TAMAMLANDI

Bebeklerinin ölümünden, doğumu gerçekleştiren Dr. S.Ş. ile ebeler N.T. ve N.K.'yı sorumlu tutan Altan Yıldırım'ın şikayeti üzerine Zonguldak Valiliği İl İdare Kurulu inceleme başlattı. Doktor ve iki ebenin, bebeğin doğum ve tedavisinde görevlerini ihmal ederek taksirle ölüme sebebiyet verdikleri iddiasıyla yapılan inceleme tamamlandı. Bebeğin hayatını kaybettiği BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Harma'nın hazırladığı bilirkişi raporu doğrultusunda alınan kararda, doktor ve ebelerin görevlerini eksiksiz yerine getirdiği belirtildi.Kararda, Dr. S.Ş.'nin, Berna Yıldırım'ın doğumunu eksiksiz planlayıp yürüttüğü, tüm tetkik ve değerlendirmeleri yaptığı, tıbbi olarak yapılması gerekenler yapıldığı halde doğumun bir komplikasyonu olarak bebeğin 'perinatal asfiksi' (bebeğin anne karnında veya doğum sırasında doğum kanalında anneden göbek kordonu ile yeterince oksijen ve kan alamaması) olarak doğduğu, yine Dr. S.Ş.'nin refakatinde gerekli ilk müdahalenin yapılarak bebeğin üniversite hastanesine sevk edildiği belirtildi. Kararda, doğum anında gelişen komplikasyonun ortaya çıkmasında doktorun bir dahlinin olmadığı, Dr. S.Ş. ile ebeler N.T. ve N.K.'nın, olayda ihmal, kasıt, hata, kusur veya eksiklerinin bulunmadığı kanaatiyle soruşturma izni verilmediği bildirildi.

AİLE, KARARA İTİRAZ ETTİ

Yıldırım çifti, karara tepki göstererek Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. Altan Yıldırım, Rapora göre doktor ve ebeler, işlerini dört dörtlük yapmışlar. Öyle ki biz bebeğimizi toprağa koyduk. Bir de tam yapmasalardı eşimi de toprağa koyacaktım herhalde. Biz ihmali, ilgisizliği, alakasızlığı bire bir kendimiz yaşadık. Bize bu acıyı yaşatan insanlara 'görevini tam yapmıştır' raporu veriyorlar. Biz itirazımızı yaptık. Bu kişilerin cezalandırılmasını istiyoruz dedi.

Doğum öncesi çekilen bebeğinin çerçevelettiği ultrason fotoğraflarına bakıp, oyuncak ve kıyafetleri ile dolu yatağı başında gözyaşı döken Berna Yıldırım ise Ne zaman kucağında çocuklu bir anne görsem, duygulanıyorum. 'Keşke benim yavrum da kucağımda olsa' diye söyleniyorum. Halen beşiğini sallıyorum, ona ninniler söylüyorum. Alınan kararı anlamış değilim diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber