Doğru karar için beyin cimnastiği

“Çoğunlukla Ankara’da olup, ocakta bir, aralıkta iki kez tekrarlanan nedir?” Hürriyet’in arka sayfasında bu soruyla başlayan ‘Akıl Oyunları’ köşesi bugün 10 yaşında. Köşenin altında Emrehan Halıcı imzası var.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Ekim 2013 22:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğru karar için beyin cimnastiği

HAYATI zeka oyunlarıyla yaşayan biri Emrehan Halıcı. Halen CHP Genel Başkan Yardımcısı olan Halıcı, 18 yıl önce kurduğu Türk Zeka Vakfı'nın da yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. 36 yıldır TÜBİTAK Bilim Teknik dergisinin de zeka oyunları ondan soruluyor. İnternette "soru maratonu" ve "puzzleup" yarışmalarını da o hazırlıyor. Her biri birbirinden farklı 40 bine yakın soru arşivi oluşmuş bugüne kadar. İlkokuldayken bir radyo programında yayınlanan "Her şeye lazım" sorusunu gururla anlatıyor. En yaratıcı ve sorgulayıcı dönemin çocukluk olduğunu anlatırken soruların hayatımızdaki anlamına şöyle dikkat çekiyor:

EZBERE HAYAT YAŞIYORUZ

"Yaş ilerledikçe okul, aile, iş hayatı karıştıkça bu özgürlük, farklılık ve yaratıcılık törpüleniyor. Standart, olağandışına çıkılmayan, ezbere dayalı bir hayat yaşıyoruz. Dolayısıyla birbirine benzeyen ve aynı şeyleri yapan insanlar haline geliyoruz. Bu süreçte en az kullandığımız yer beynimiz. Halbuki beyinden, daha önce karşılaşmadığı, zorlandığı konularda farklı yöntemlerle farklı çözümler üretmesini beklemeliyiz. Beynimizin bu özelliği varken bundan yararlanmamak çok akıllı bir davranış olmasa gerek."

DÜŞÜNEN İNSAN MUTLU EDER

Kişinin hayatının her aşamasında karar vermek zorunda olduğunu vurgulayan Halıcı, karar verme konusunda alışkanlıkları olmayan bir beynin doğru karar almasının zorluğuna dikkat çekiyor. Bunun için de beynin antrenmanlı olması gerektiğinin altını çiziyor. "Beynimizi sağlıklı tutmak için de beyne egzersiz yaptırmak gerek. Düşünen insan hem çevresini hem dünyayı daha mutlu hale getirebilir" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber