200 yasa değişmezse cezaevleri boşalacak

Haber Giriş : 21 Mart 2006 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni TCK ile kararname, tebliğ, karar gibi düzenlemelerde öngörülen birçok suç ortadan kalkıyor. Adalet Bakanlığı bu boşluğu yeni paketle dolduracak

TÜRK Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılan değişikliğin ardından gerekli uyum yasalarının çıkarılmaması halinde birçok suçun cezası da ortadan kalkacak. Bunun sonucu olarak da çok sayıda tutuklu ve hükümlü bu boşluktan yararlanarak cezaevlerinden tahliye olacak.

Adalet Bakanlığı, bu tehlikeye karşı harekete geçerek yeni bir paket hazırladı. Pakette, 200'ü aşkın yasada değişiklik öngörülüyor. TCK'da suç ve cezaların değiştirilmesiyle, suç ve ceza tanımlamaları yapılan birçok özel yasanın, uyum çerçevesinde değiştirilmesi gerekiyor. Bakanlık, tüm özel yasalar, yönetmelik, kanun hükmünde kararname, tebliğ ve Bakanlar Kurulu kararlarını taradı. Yapılan çalışmanın ardından 200'ü aşkın yasada değişiklik öngören bir paket hazırlandı.

Cezaevlerinin boşalması tehlikesi karşısında harekete geçen bakanlık, 15 gün içerisinde paketi Meclis'e gönderecek. Paketin, 31 Aralık 2006'ya kadar yasalaşması planlanıyor. Aksi takdirde, birçok eylemin suç olmaktan çıkmasıyla cezaevleri de boşalacak.

Suç ve ceza

TCK'nın 2'nci maddesiyle, yasalarda yeni düzenleme yapılmaması halinde birçok suçun cezası otomatik olarak ortadan kalkacak. ?Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi? başlıklı söz konusu maddede yer alan, ?Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz? ifadesiyle, kararname, tebliğ, karar gibi düzenlemelerde öngörülmüş olan birçok suç ve ceza, 31 Aralık'a kadar bir düzenleme yapılmaması halinde ortadan kalkacak.

Meclis Adalet Komisyonu Üyesi AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, paketin 15 güne kadar Meclis'e geleceğine işaret edereek ?Bu yasalar arasında Askerlik Kanunu, İskan Kanunu, Posta Kanunu, Hemşirelik Kanunu, Eczacılar Kanunu, At Yarışları Kanunu, Petrol Kanunu, Orman Kanunu, Sivil Savunma Kanunu, Taşıt Kanunu gibi kanunlar yer alıyor. Bunları Ceza Kanunu'na uyarlıyoruz? diye konuştu. Kaçakçılık Kanunu üzerinde de yeni bir çalışma yapıldığını vurgulayan Köylü, cezaların daha caydırıcı hale getirileceğini ifade etti.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber