BDDK Başkanı'nın görev süresi 31 Mart'ta doluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı'nı üç yıldır yürüten Tevfik Bilgin'in görev süresi 31 Mart'ta doluyor.

31 Mart 2000 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de ilk kurul üyeleri ve Başkanlığa Zekeriya Temizel'in atanmasıyla başlayan 6'şar yıllık dönemler, 2001 yılında Temizel'in istifasıyla sekteye uğradı. Daha sonra göreve gelen Engin Akçakoca da 5 Kasım 2003 tarihine kadar başkanlığı yürüttükten sonra istifa etti ve yerine 29 Kasım 2003 tarihinde, BDDK'nın 6 yıllık ilk döneminin üçüncü başkanı olarak Tevfik Bilgin getirildi.

Halkbank Genel Müdürü iken BDDK Başkanı olan Tevfik Bilgin'in adının Merkez Bankası Başkanlığı için de geçtiği ancak, BDDK Başkanlığına yeniden getirilmesinin yüksek ihtimal olduğu belirtiliyor.

Bankacılık Kanunu'nun BDDK Başkanı ve üyelerinin görev süresini düzenleyen 85. maddesine göre, Kurul Başkan ve üyelerinin görev süresi 6 yıl. Ancak, süreleri biten başkan ve üyeler yeniden atanamıyorlar.

Bununla beraber, başkanlığın ve üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde boşalan yere, 84'üncü maddede belirtilen esaslar dahilinde bir ay içinde atama yapılacağı, bu şekilde atananların bir defalığına tekrar atanabilecekleri hükmü de bulunuyor.

Zekeriya Temizel ile başlayan ilk altı yıllık başkanlık süresi, Temizel'in bir yıl sonra istifası, ardından gelen Engin Akçakoca'nın da süre bitmeden istifası sonucu, yerine atanan Bilgin'in görevi devam ettirmesiyle tamamlandı. Bu nedenle Tevfik Bilgin, 6 yıllık ilk sürecin başından beri görev yapmadığı için yasal olarak yeniden seçilme hakkına sahip bulunuyor.

Öte yandan, BDDK başkan ve üyeleri, süreleri dolmadan görevlerinden alınamıyorlar.

BDDK üyeleri, özel bir kanuna dayanmadıkça, kurum dışında resmi veya özel hiçbir görev alamıyor, dernek, vakıf, kooperatif ve benzeri yerlerde yöneticilik yapamıyor, ticaretle uğraşamıyor, serbest meslek faaliyetinde bulunamıyor. Ücret karşılığı konferans ve ders veremiyor, hiçbir ortaklıkta pay sahibi olamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber