YÖK, Ulusal Öğrenci Konseyi'ne resmiyet kazandırdı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2006 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesindeki Ulusal Öğrenci Konseyi, yurt genelinde çalışmalarına hız verdi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Öğrenci Konseyi Başkanı Abdulbaki Özdemir, 2006 yılına kadar, yurt genelinde üniversite öğrencilerinin faaliyetlerinin kendi üniversiteleriyle sınırlı kaldığını belirtti.

Ancak YÖK'ün son dönemde üniversite öğrencilerini edilgen durumdan etken konuma geçirmeyi amaçlayan bazı düzenlemeler yaptığını vurgulayan Özdemir, YÖK'ün son olarak yeni bir tüzük hazırlayarak Ulusal Öğrenci Konseyi'ne resmiyet kazandırdığını, yurt genelindeki üniversiteleri temsil eden öğrenci temsilcilerinden oluşan bu konseyin, 2-5 Mart tarihleri arasında ilk seçimini yaparak oluşumunu tamamladığını kaydetti.

Özdemir, ilgili tüzük gereği, YÖK bünyesindeki Ulusal Öğrenci Konseyi'nin, üniversitelerin Öğrenci Konseyleri tarafından seçildiğini, bu konseyleri ise üniversitelerdeki fakülte ve yüksekokullarda okuyan öğrencilerinin doğrudan seçtiğini anlattı.

AMAÇ, ÖĞRENCİLERİN YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ OLMASI
Üniversitelerin Öğrenci Konseyleri ve bunların oluşturduğu Ulusal Öğrenci Konseyi'nin temelde, üniversite yönetimlerinin alacağı kararda öğrencilerin de söz sahibi olmasını amaçladığını vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:
"Amacımız, öğrenci ile üniversite yönetimi ve YÖK arasında köprü kurmak. Öğrencilerin oylarıyla seçilen, onların gerçek temsilcileri olarak, üniversite senato toplantılarında, öğrencilerin sorunlarını ve taleplerini idarecilere aktarıyoruz. Halen senatoda söz alıp konuşuyoruz, ancak ileride burada oy kullanma hakkını da elde etmek istiyoruz. Buna paralel olarak, bizi YÖK'te temsil eden Ulusal Öğrenci Konseyi'nin de zaman içinde bu kurumun alacağı kararlarda oy hakkı elde edeceğini umuyoruz. Bugün gelinen aşamayı, tabanın sorunlarını yönetime iletme açısından çok önemli görüyoruz. Bu oluşum 3-4 yıl önce olsaydı, öğrencilerin YÖK'te sahip olduğu söz hakkı bugün çok daha ilerilerde olurdu."

Özdemir, halen yaptıkları harcamaları Rektörlük bütçesinden karşılanan öğrenci konseylerinin, kısa süre içinde bağımsız bütçelere sahip olması gerektiğini, bu ve benzer sorunları görüşmek için, Ulusal Öğrenci Konseyi'nin Ankara dışındaki ilk toplantısına, Konya'da ev sahipliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber