Ulaştırma Bakanı'ndan Ucuz uçak bileti açıklaması...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2006 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, esas itibariyle kendi işleri olmamasına karşın havayolu şirketlerinin bilet promosyonlarını incelediklerini ve bunun rekabeti kırıcı ve haksız rekabeti oluşturacak bir yanının bulunmadığını gördüklerini bildirdi.

Yıldırım, "Bu tip sınırlı promosyona yönelik uygulamalar ne havacılık sektörü içerisinde haksız rekabeti oluşturur, ne de kara ile hava taşımacılığı arasında rekabeti bozar" dedi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirinin, havayolu şirketlerinin 9-19 YTL aralığında uygulamaya koydukları indirimli bilet promosyonunun haksız rekabete yol açtığı iddialarına ilişkin sorusunu yanıtladı.

Türkiye'de rekabet koşullarını Rekabet Kurulu'nun düzenlediğini ve kurulun hakim işletmecilerin rekabeti bozacak tarzda bir faaliyet içerisine girmeleri halinde gereken tedbirleri aldığını anımsatan Yıldırım, "Örneğin cep telefonunda Turkcell, sabit telefonda Türk Telekom, diğer işletmecileri öldürecek yönde bir rekabete girerlerse bu kurum harekete geçiyor ve gerekli tedbirleri alıyor" diye konuştu.

Kurulun haksız rekabet ya da yıkıcı rekabet oluşumlarını değerlendirdiğini kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Şimdi bu olaya bakmak lazım. Bunların hangisine girer? Esas itibariyle bizim işimiz değil ama biz uygulama nedir diye, bu konu basına yansıyınca inceledik. Gördük ki, bunun rekabeti kırıcı, haksız rekabet oluşturacak bir yanı yoktur. Bu, tamamen tanıtıma, reklama, promosyona yönelik bir çalışmadır. Bu kadar basittir. Neden bu kanıya varıyoruz: Çünkü firmalar bir aylık süre içerisinde bunu uygulayacağını söylüyorlar ve bu, toplam taşıyacağı yolcu sayısı içerisinde yüzde 2,5 mertebesindedir. Bir başka deyişle her uçak seferinde 5 koltuğa tekabül ediyor. Dolayısıyla bu tip sınırlı promosyona yönelik uygulamalar ne havacılık sektörü içerisinde bir haksız rekabeti oluşturur, ne de kara taşımacılığı ile hava taşımacılığı arasında rekabeti bozar. Böyle bir faaliyet olarak dikkate alınması söz konusu değildir."

"SEKTÖRÜN SORUNLARINA KULAĞIMIZI TIKAYAMAYIZ"

Yıldırım, havayolu şirketlerinin promosyonlarından yakınan karayolu yolcu taşımacılarıyla görüşmesine ilişkin bir başka soruyu yanıtlarken, şunları söyledi:

"Mevcut şartlarda ne yapılabilirse her türlü desteği, geçmişte nasıl verdiysek bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Sektör bizim sektörümüz.

Sektörün sorunlarına kulağımızı tıkamayız. Havacılar da karayolu taşımacıları da denizciler de bize lazım. Çünkü bu sektörlere ülkenin ihtiyacı var. Ülke insanını taşıyacaklar, ülkemize gelen turistleri taşıyacaklar. Ülke ekonomisini ayakta tutacak sektör ulaştırma sektörüdür. Onun için sektörün sağlıklı büyümesi konusunda dikkat etmemiz gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber