Askerlik yapmadı diye işten çıkarılan kadın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2006 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da, askerliğini yapmadığı gerekçesiyle işinden atılan güvenlik görevlisi bayan, hukuk savaşı başlattı. Bursa 2. Bölge İdare Mahkemesi'ne görevine iade edilmesi için dava açan Nebehat Koçyiğit (25), mahkemede kendini savundu.

Devlet Memurluğu Sınavı'ndan (DMS) 80 puan alarak Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'de (TEİAŞ) göreve başladığını söyleyen Koçyiğit, 3.5 yıl sonra 'askerliğini yapmadığı' gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirterek, "Buna anlam veremiyorum. Kadın olduğum içinde askerlik yapma gibi bir şansım yoktur. Benim bu sebepten dolayı işten çıkartılmam Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Cinsiyet ayrımı yapılmaktadır. Sicillerim, asaletim onaylandı. İşi yapamadığım için değil, askerlik yapmadığım için işten çıkartılıyorum. 10 aydır çalışmıyorum. 5 ay önce kızım dünyaya geldi. Çok mağdur durumdayım. Bu yüzden görevin geri iade edilmesini istiyorum" dedi.

Yeni evlenen ve 5 aylık Begüm isminde bir kız çocuğu sahibi olan Koçyiğit, hakkını savunmak için gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) müracaat edeceğini söyledi. Hiç beklemediği böyle bir karar karşısında çok şaşırdığını anlatan Koçyiğit, "Aranan şartlara uymadığım gerekçe gösterilerek işime son verildi. Ben de İdare Mahkemesi'ne müracaat ederek, kararın durdurulmasını talep ettim. Müracaatım yerinde bulununca işe başladım. Kurum, Danıştay'a müracaat etmiş. Karar reddedildi ve kurumdan askerlik yapmadığım gerekçesiyle ilişkim kesildi" diye konuştu.

Göreve iade edilmediği takdirde gerekirse AİHM'ye müracaat edip, hakkını sonuna kadar savunacağını söyleyen Koçyiğit, "5 aylık bir çocuk sahibi oldum. Ancak moralim ve psikolojim bozuldu. Benim askerlik yapamayacağım belliydi. Ona rağmen işe aldılar. Hayatımı kurdum, evlendim. Aradan 3.5 yıl geçti. Bebeğime 6 aylık hamileyken kapı dışarı ettiler. Ayakta kalmamın tek sebebi bebeğimdir. Başta Başbakanımız olmak üzere, Kadından Sorumlu Devlet Bakanımız'dan ve kendi bakanlığımızdan yardım istiyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'de (TEİAŞ) avukatının da hazır bulunduğu davanın kararı önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber