Bir TARGEL mektubu...

TARGEL projesinde çalışan bir memurlar.net üyesinin mektubunu yayınlıyoruz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Kasım 2013 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bir TARGEL mektubu...

Geçen hafta yayımlamış olduğumuz iki haberde özetle, köyde ikamet etmeye ve çalıştırılmaya zorlanan TARGEL personeline dair gözlemlere yer vermiştik.

Bugün ise bize ulaşan çok sayıda mesaj ve mailden önemli gördüğümüz bir mektubu yayınlıyoruz.

İşte bir TARGEL'cinin gözünden köyde çalışma...

1-Bazı köyler ilçere 200-300 km dir.Bazı köyler bakanlıktaki arkadaşların haritadan kuş bakışı bakması ile yan yana durmaktadır.Ama yollar olmadığı için 30 km köylere ulaşım 1 saat , 2 saat arası olmaktadır. Bunun doğru olduğunu Türkiyenin coğrafik yapısını bilenler rahatlıkla anlarlar.

2-Bu köylerden bazılarına ulaşım hiç yoktur. Bazılarına ise ulaşım günde bir gidiş, birde geliş olarak yapılmaktadır.Targel personeli burda kaderi ile başbaşa bırakılmıştır.Söylenen cümle "Nasıl gidersen git , orasının senin bileceğin iş"

3-Atamalarda 1 köye atandığını bilirsin, il tarıma gelirsin ve senin haberin olmadan sana üç, dört köy daha bağlarlar.Söylenen cümle ''Burda işler böyle , beğenmiyorsan çalışma''

4-Herşeye tamam 'KISMET' dersin ve köy yolunu tutarsın. Köye gittiğinde kimse seni bilmez, sana yardımcı olan kimse yoktur. Muhtarı ararsın, onun ağzından çıkan cümleye bakarsın.Nede olsa yeni mezunsundur.Biraz korkuyorsundur ve ne yapacağını bilmiyorsundur.En iyi ihtimalle muhtarın depo olarak kullandığı yere yerleştirilirsin.

5-Kırtasiye malzemesi, masa, koltuk, soba, kömür istersin ama gelen cevap kocaman bir '' HAYIR '' dır.Söylenen cümle '' Bunları bilerek atandın, beğenmiyorsan git''

6-Kışı sert bir şehirdeysen kömür ararsın, yakacak odun ararsın. Donmamak için çabalarsın.

7-İlçede ve ilde çalışan herkes sana ikinci sınıf insan muamelesi yapar.Ne de olsa TARGELlisindir sen.Ne atamalarda , nede görev paralarında sana insan muamelesi yapılmaz.Teknikerler, mühendisler, işçiler bile sana emir verir.Ne de olsa karşılık versen anında şikayetle korkuturlar seni. Muhtarın bile emri altına girersin.Çünkü neden biliyormusunuz? Bağlı olduğunuz bakanlık bile size insan, mühendis gözüyle bakmaz.Ama çıkıp konuşacakları zaman TARGELLE tarıma çağ atlatacağız lafları ağzından düşmez.

Şimdi bunu okuyan arkadaş belki yok artık diyorsun, abartma diyorsun değil mi ? Ama bunların hepsi yaşanmış ve gerçek olaylardır.Biraz TARGEL forumlarını okursan daha burda yazamadığım neler neler var anlayabilirsiniz belki.

Benim içimi en çok acıtan ve size bu yazıyı yazmamdaki sebep nedir peki biliyormusunuz ? Şu cümle ''illerde iş verilmeden atıl olarak beklemektedir'' Memurlar.netin araştıran ve sorgulayan, bağımsız ruhuna uymayan cümle. Biz bütün bunlarla baş etmeye çalışırken aynı zamanda ilde yapılan bütün işleri yapmayı çalışırız.Size gelen dosya sayısı ildeki kadrolu personel kadardır.Onlar kadar çalışırsınız.Üretim sezonunun yanı yaz dönemi girdiğinde kontrollere çıkmanız için köylerden çağrılır ve ilçe tarımda çalışırsınız.Ama kış gelip sezon kapanınca , hemen köylere gidin denmeye başlanır.Targel personeli atıl durmada beklemiyor yani hem ilçede çalışıyor , hemde köyde köylünün işini yapmaya çalışıyor.Şimdi konuyu biraz daha araştırmanızı istiyorum.Şimdiden çok teşekkürler.

Yaşanmış bir olay ;

Türkiyenin herhangi bir yerinde, herhangi bir köyüne atanmış herhangi bir targel personeli.Köyün tek dolmuşunu beklemektedir.Zaten bir kere gelmektedir.Tüm şartlara rağmen köyüne ulaşır , bahçeleri gezer , köylü ile sohbet eder , onların tüm devletle ilgili işlerine bir şeyler söylenmesi istenir.Çünkü köye giden tek eleman olduğu için bütün kamu kuruluşları ile ilgili işleri yapabiliceğine inanır köylü.Targel personeli aynı zamanda nufus memuru, aynı zamanda tapu görevlisi, aynı zamanda sosyal hizmetler görevlisidir.Velhasıl işlerini bitirir, artık dönme vaktidir.Ama geri dönüş dolmuşu yoktur.Köylü ile birlikte köyün içindeki caddeye gelirler ve targel personeli otostop çeker.Köylü şöyle seslenir.

-Mühendis bey ALLAH razı olsun devlet bize mühendis yollamış.Sende gelmişsin.Ama her zaman böyle otostopla mı gideceksin ?

-Vallahi devlet buraya kadar düşünmüş amca, gerisini biz halledecez artık.

Son cümle, proje malesef Avrupa menşeyli bir proje olduğu için. Hayatlarında hiç köy, çiftçi görmemiş bakanlık personeli Avrupanın köy dedikleri ama bizde şehire tekabul eden bu projeyi başlatmışlardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber