Sınavda mola moral bozar

MEB’in merkezi sınavlar arasında 30 dakika molayı değerlendiren uzmanlar, “Sınavlar arasında kritik yapan öğrenciler yanlış cevaplarını görerek morali bozulacak” görüşünde.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Kasım 2013 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sınavda mola moral bozar

İLKER AKGÜNGÖR

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, resmi Twitter sayfasından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı ile ilgili olarak, "Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta içinde tüm Türkiye genelinde bir pilot uygulama gerçekleştirdik. Bu uygulamada olası aksaklıkları gördük. 50 dakika sınav arası çok uzun bulundu, bu nedenle sınav saatlerini 40 dakika sınav, 30 dakika ara şeklinde düzelteceğiz. Sınav 12:00'de bitecek" açıklaması bir süredir tartışılan üç sınav arasında ara verilme uygulamasını tekrar gündeme getirdi.

'Olumsuz etkiler'

Anafen Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Yasin Yücel sınav sonrası verilecek aranın öğrencileri olumsuz etkileyeceğini söylüyor, "50 dakika ara uzun bir süre. Aslında hiç ara verilmemesi lazım. Öğrenciler kendi sınıflarında sadece başka gözetmenlerle sınava girecekler. Öğrenciler sınavdan çıktıktan sonra arkadaşlarıyla bir değerlendirme ve kritik yapacak. Yanlış yaptığı soruyu görünce üzülecek ve demoralize olacak. Öğrenci çok basit bir soruyu bile yanlış yapmış olabilir. Bu daha da öğrencinin psikolojisini zorlaştıracak. Biz kendi öğrencilerimizi aralarda sınav kritiği yapmayın diye uyardık. İlk gün Türkçe'nin ardından önemli bir ders olan matematik var.

Esas problem öğrencilerin sınav kritiği yapmaması. 120 dakika çocuklar için uzun bir süre değil. SBS'de de 120 dakikalık sınavlara giriyorlardı. Yine bir kitapçık hazırlansın, 60 soru sorulsun, öğrenci de 120 dakikada sınavı tamamlasaydı daha iyi olurdu. "

'Molalar 10 dakika olsun'

Eğitimci Alaeddin Dinçer, ihtiyaç molasının çocuklarda SBS gibi genel bir sınav algısı yaratmayacağını belirtiyor, "Çocuklar aralarda kritik yapıp etkilenebilirler. Molalar çocuklarda SBS gibi genel bir sınav yerine alışık oldukları yazılı algısını yaratmaya yardımcı olur. Burada bir teneffüs süresince yani 10 dakikalık bir mola daha iyi olabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber