Usulsüz korumanın bedeli yargıya çıktı

Haber Giriş : 04 Nisan 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

21 yargı mensubuna yönetmeliğe aykırı koruma aracı tahsis edilince Valilik, bakanlıktan 264 bin YTL talep etti

Ankara Valiliği, 21 yargı mensubunun korunmasındaki yanlış uygulamanın ortaya çıkmasının ardından Adalet Bakanlığı'ndan 264 bin YTL talep etti. Valilik, bu amaçla İçişleri Bakanlığı'na yazı yazarak ne işlem yapılacağını sordu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde özel teftiş yapan İçişleri Bakanlığı Mülkiye başmüfettişleri, aralarında Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun da bulunduğu 21 yargı mensubuna Koruma Hizmetleri Yönetmeliği'ne uygun olmayacak şekilde koruma aracı tahsis edildiğini saptadı.

Emniyet harcadı
Yönetmeliğe göre, haklarında özel koruma kararı bulunan hâkim ve savcılara kendi kurumları olan Yargıtay ve Adalet Bakanlığı'ndan araç tahsis edilmesi gerekirken, 11 hâkim - savcı, 2 emekli savcı ve 6 Yargıtay üyesi için Ankara Emniyet Müdürlüğü üzerinden araç tahsis edildiği saptandı.

Müfettişler, tahsis edilen koruma araçlarının benzin ve onarım giderlerini tespit etti. Müfettişler, koruma araçları için emniyet bütçesinden 2003'te 96, 2004'te 90 ve 2005'te 78 bin YTL'lik olmak üzere toplam 264 bin YTL harcama yapıldığını ve toplam 105 bin litre benzin kullanıldığını belirledi.

Raporlarında Adalet Bakanlığı'ndan bu paranın tahsil edilmesini talep eden müfettişler, tahsil edilememesi halinde oluşan kamu zararı nedeniyle ilgililer hakkında cezai, idari ve adli sorumluluk doğacağını belirtti. Ankara Emniyet Müdürlüğü, Valilik aracılığıyla İçişleri Bakanlığı'na özel yazı göndererek ne yapılması gerektiğini sordu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber