Bakan Tüzmen hakkındaki zimmet suçlaması zamanaşımını 2011'e uzatır

Haber Giriş : 06 Nisan 2006 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen hakkındaki iddialar üzerine pazartesi günü acilen toplanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Tüzmen'in durumunun Bankacılık Kanunu açısından incelenmesi gerektiği görüşünde fikir birliğine vardı. Toplantıda raporu hazırlayan murakıbın görüşünün alındığı, rapor üzerindeki çalışmaların da bu hafta içinde tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.

Bakan Tüzmen hakkında zimmet suçunu işlediği ortaya konulursa yeni 5411 sayılı kanunun 160'ncı maddesine göre 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası gündeme gelebilecek. Eğer rapor, Tüzmen'e yöneltilen suçun Bankacılık Kanunu'na göre zimmet suçu kapsamına girdiği sonucuna varırsa, 6 Nisan'da bitecek zamanaşımı süresi de 5 yıl daha uzamış olacak. Tüzmen'in işlediği iddia edilen suçun tarihi 6 Nisan 2001. TCK'ya göre zamanaşımının 6 Nisan 2006 tarihinde dolduğu belirtilmişti.

BDDK yetkilileri pazartesi günü yapılan toplantının resmi bir kurul toplantısı olmadığını, istişari nitelik taşıdığını ifade ederek ortak bir fotoğraf oluşması için toplantıyı yaptıklarını kaydettiler. Daha önce olduğu söylenen murakıp raporunun brifinginin aslında yapılmadığını ve pazartesi günü murakıbın görüşünün alındığını anlatan yetkililer, "İncelemeyi yapan arkadaşlar en kısa sürede incelemelerini yapıp raporlarını verecekler" dediler.

EGS'ye usulsüz kredi vermekle suçlanıyor

4 Temmuz 2005 tarihli "Türk Eximbank Tarafından EGS A.Ş.'ye Kullandırılan Krediler Hakkında Başbakanlık Makamlarının Onay Emirleri Gereğince Yürütülen İnceleme Sonucu Düzenlenen Türk Ceza Kanunu Raporu"nda; Tüzmen'in Dış Ticaret Müsteşarı olarak görev yaptığı dönemde EGS'ye, Eximbank'tan 64.8 milyon YTL'lik usulsüz kredi verildiği belirtilmişti. Tüzmen o dönemde aynı zamanda Eximbank'ın da Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyordu. Raporda "Firmaya 6.4.2001'de temerrüde düştüğü kredilerini, geri ödediği tutarda kredi tutarına ilave olarak yaklaşık 11 milyon YTL kredi kullandırılmıştır" ifadesi yer alıyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber