Ölen sigortalının maaşını alan 62 bin kişiden tahsilat başlıyor

Haber Giriş : 07 Nisan 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un ölen sigortalıların maaşlarını almaya devam eden yakınları üzerinde başlattığı tarama tamamlandı. Üç kurumda toplam 62 bin kişinin sahte maaş aldığı ortaya çıktı. Kurumlar, maaşları keserken, sözkonusu paraların faiziyle tahsili için mahkeme süreci başlattı.

KAMUOYUNUN aylardan beri dikkatini çeken 'sahte maaş' olayı, üç sosyal güvenlik kurumunun yaptığı tarama ile sonuçlandı. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'da yapılan çalışmalar sonucunda toplam 62 bin kişinin hak etmediği halde bu kurumlardan maaş aldığı ortayı çıktı.

Hürriyet, daha önce TBMM KİT Alt Komisyonu'nun ısrarı üzerine yapılan çalışmaları duyurmuştu. Komisyonun çağrısı üzerine hızlanan çalışmaların ardından sonuçlarını ilk açıklayan Emekli Sandığı oldu. Emekli Sandığı 12 bin sahte maaş ödemesi tespit etti. SSK rekor kırdı ve 46 bin sahte maaş olayı belirledi. Bağ-Kur'daki tarama yeni sonuçlandı. 4 bin sigortalının hak etmediği halde kurumdan maaş aldığı saptandı. Kurumlar, maaşları keserken, sözkonusu paraların faiziyle tahsili için mahkeme süreci başlattı. Üç kurum içerisinde, bir tek Emekli Sandığı ekonomik kaybı da çıkardı. Buna göre kurum, sahtecilik olayından 2 trilyon lira zarar etti. Toplam zararın 10 trilyona ulaşacağı iddia ediliyor. Kurumların yaptığı 'tarama' sonuçları şöyle:

REKOR SSK'DA:

SSK'da 2003'te başlatılan çalışmalar sonucunda 46 bin 345 kişiye hak etmediği halde aylık ve gelir ödendiği tespit edildi. SSK'dan aylık alanlara ait kayıtlar, manyetik ortamda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarıyla karşılaştırılarak, ölen ve evlenen aylık sahipleri tespit edildi. Çalışmalar sonucunda, öldüğü halde aylıkları devam eden 31 bin 426 kişi, evlendiği halde aylık alan 6 bin 61 hak sahibi eş ve kız çocuğu belirlendi. Ayrıca, kuruma veya diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalıştığı veya buralardan emekli olduğu belirlenen 8 bin 858 kişi ile toplam 46 bin 345 kişiye yapılan ödeme kesildi.

EMEKLİ SANDIĞI:

Emekli Sandığı da, Mernis Projesi'nden yararlanarak tarama yaptı. Ölen yakınlarının maaşını almaya devam edenlerin sayısının tahmin edilenden beş kat fazla çıktı. Emekli Sandığı'nın rakamlarına göre, 60 yaşın altında bin 786, 65 yaş grubunda 8 bin 999, 70 yaşın üzerindeyse bin 656 kişinin maaşı öldükleri halde başkalarınca çekilmeye devam ediyor. Kurumda ayrıca, 10 bin 800 kişinin de 'evli' olduğu halde anne ve babasından 'dul ve yetim aylığı' aldığını saptadı.

EN AZ BAĞ-KUR DA:

Bağ-Kur'da 'sahte maaş' olayıyla ilgili çalışmalar 2001'de başlatıldı. Boşanma ve ölüm olaylarına rağmen maaş aldığı konusunda tereddüt oluşan netameli 84 bin Bağ-Kur'lunun aylığı incelemeye alındı. 5 yıl süren taramada yaklaşık 80 bin Bağ-Kur sigortalısı, maaş almaya devam etti. 4 bin sahte maaş ise kesildi. Yakınlarının ölümünü gizleyen bazı kişilerin, hastalık gibi farklı gerekçelerle aldıkları 'vekaleti' kullandığı tespit edildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber