Arınç'ın kaptığı mesır macununa vergi!

Haber Giriş : 09 Nisan 2006 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"MANİSA'nın eski geleneklerinden biri olan, mesir macununun karılması ve saçılması, bu yıl da şenlik havasında gerçekleşti.

466 yıldır devam eden bu şenliklerde, halka mesir macunu bedava dağıtılıyor. Mesir macunları bu yıl da Sultan Camisi ve külliyesinin yanı sıra Saruhan Bey Türbesi ile itfaiyesinin merdivenli araçlarından halka saçıldı.

Mesir macunu kapma yarışına katılanlar arasında bulunan TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Geçen yıl 25 mesir bir de kalem kapmıştım. Bu yıl 37 mesir macunu kaparak rekor kırdım" dedi.

MESİR MACUNU VERGİSİ

Her yıl yapılan şenliklerde, halka saçılan ve kapma yarışı yapılan mesir macununun, vergiye tabi olduğunu biliyor muydunuz?

Nereden bileceksiniz. "Her yıl düzenlenen şenliklerde, bedava saçılan, Meclis Başkanı'nın bile kapma yarışına girdiği, mesir macununun, vergisi mi olurmuş?" demeyin, oluyor!..

Devlet adamları ve yabancı ülkelerin büyükelçileri başta olmak üzere, Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşların katılımıyla gerçekleşen "Manisa Mesir Macunu Festivali" nedeniyle, devlet adamlarına, büyükelçilere ve halka bedava dağıtılan mesir macunu, KDV'ye tabi!..

Bir süre önce Maliyeciler, mesir macununun imalat ve patent hakkını alan "Manisa'yı, Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği"ni incelemeye aldılar. İnceleme sırasında, bedava dağıtılan, festivalde Sultan Camisi'nden halka saçılan, mesir macununun hesabını sordular ve son birkaç yılın, cezalı KDV'sini istediler.

ŞAKA DEĞİL

GERÇEK

Dernek yetkilileri, önce olaya inanamadılar. "Nasıl olur hem bedava mesir macunu dağıtıp hem de üste vergi mi ödeyeceğiz?" diye itiraz edecek gibi oldular. Sonra baktılar ki mevzuat ve uygulama böyle, sustular...

Bir şirket, yılbaşında eşantiyon dağıtmak için, bazı ürünler alıyor ve dağıtıyor. Bunun faturasını hem masraf yazabiliyor hem de KDV'sini indirebiliyor. Bu kabul ediliyor ama mesir macununun bedava dağıtılması ve halka saçılması kabul edilmiyor, KDV'si isteniyordu.

Dernek baktı ki olay ciddi... "Uzlaşma" istedi, Maliye'de olaya olumlu yaklaştı ve vergi ile cezada, ciddi bir indirim yaptı. Kalan kısım ödendi ve konu kapandı...

Görünün o ki; gelecek festivallerde, bedava mesir macunu dağıtılması ve saçılması, eskisi gibi olmayacak."

şükrü kızılot/hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber