TSK: Siber alanı ulusal kuvvetin gücü olarak kabul ettik

Genelkurmay Başkanlığı Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri ve Siber Savunma Komutanı Albay Özteke: -''Biz siber alanı da ulusal kuvvetin gücü, bir parçası olarak kabul ettik''

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2013 17:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Genelkurmay Başkanlığı Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri ve Siber Savunma Komutanı Albay Cengiz Özteke, siber alanı, ulusal kuvvetin gücü, bir parçası olarak kabul ettiklerini bildirdi.

Albay Özteke, Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 21. yüzyıldaki buluşlarla bilgi teknolojisinin, insan hayatında önemli bir yer edindiğini söyledi.

Yeni teknolojilere gün geçtikçe daha bağımlı hale gelindiğini aktaran Özteke, her geçen gün büyüyen bu alanın siber savaşı da beraberinde getirdiğini bildirdi.

Siber savaş alanının kara, hava, deniz ve uzayın yanında beşinci savaş alanı olduğunu ifade eden Özteke, bu yeni savaş alanının diğer savaş alanlarından bazı farklılıklar gösterdiğini, en temel farklarından birinin ise siber savaşın asimetrik bir yapı sergilemesi olduğunu anlattı. Albay Özteke, siber savaşta çok az bir çabayla büyük etkiler elde edilebildiğini söyledi

Diğer savaş alanlarında pahalı ekipmanlar ve silahlara ihtiyaç bulunduğunu, bunun aksine siber savaşta çok az sayıda uzmanla karşı tarafa kritik zararlar verilebileceğini belirten Özteke, saldırı kaynağının tespit edilmesinin güçlüğünün, siber saldırının bir başka özelliği olduğunu aktardı.

-Uluslararası iş birliği

Siber saldırının sınır ötesinden de gelebileceğini belirten Albay Özteke, buna karşı karşı uluslararası iş birliğinin kaçınılmaz hale geldiğini dile getirdi. Özteke, ''Uluslararası kanun, siber çatışmalar için kullanılabilir mi? Zor kullanma tabirinin siber alandaki eş değeri ne olacak? Siber saldırılar silahlı bir saldırı olarak kabul edilebilir mi veya böyle bir saldırıya orantılı yanıt ne olacak? Bir askeri kampanya ile siber saldırıya yanıt verebilmemiz normal kabul edilebilir mi? Uluslararası hukuk açısından baktığımızda en çok tartışılan konulardan biri bunlar'' diye konuştu.

Türkiye'nin siber saldırılara karşı aldığı tedbirlere de değinen Özteke, ''Başlangıç noktamız, siber saldırıları ulusal tehdit olarak görmek oldu. Biz siberi de ulusal kuvvetin gücü, bir parçası olarak kabul ettik'' dedi.

Bakanlar Kurulunun, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını koordinatör olarak atadığını, siber güvenlik yönetişimi için Siber Güvenlik Kurulu kurulduğını aktaran Özteke, bunun yanı sıra Ulusal Siber Stratejisi ve Eylem Planı hazırlandığını, siber saldırılara hızlı yanıt vermek ve yanıt süreçlerini koordine edebilmek için Ulusal Siber Olay Yanıt Merkezi oluşturulduğunu belirtti.

-Üst seviyede savunma

Türk Silahlı Kuvvetleri olarak siber programı ulusal ve NATO birimleriyle uyum içinde yürüttüklerini ifade eden Albay Özteke, Genelkurmay Başkanlığı altında Siber Savunma Komutanlığı oluşturduklarını ve koordinasyonu bu şekilde yürüttüklerini bildirdi

Siber savaş ile elektronik savaş teknolojilerinin bir birine hızla yaklaştığını ifade eden Albay Özteke, bu iki alanın gelecekte çok daha yakınlaşacağını tahmin ettiklerini ve çalışmaları bu fikre göre yürütüklerini aktardı.

Özteke, ''Siber saldırılara karşı savunmayı en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Siber saldırılarda görülen artışla mücadele etmeyi planlıyoruz. Bu bizi hergün etkiliyor. Siber saldırılar, sanal olmaktan çıkıp daha gerçekçi ve fiziksel neticeler veriyor. Bizim de bu fiziksel etkilere karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber